Mercedes ziet rivaal Volkswagen graag naar de Formule 1 komen

De Duitse autofabrikant Mercedes staat open voor compromissen over de toekomstige regels voor motoren in de Formule 1 als dat rivaal Volkswagen het gemakkelijker zou maken om in de toekomst aan de competitie deel te nemen. Dat heeft Toto Wolff, directeur motorsport bij Mercedes, gezegd.

Halverwege dit decennium zal de Formule 1 nieuwe voorschriften voor racemotoren introduceren. De fabrikanten bespreken momenteel mogelijke maatregelen om die krachtbronnen eenvoudiger, goedkoper en duurzamer te maken.

De Volkswagen Groep, die al met zijn dochtermerken Audi en Porsche in de autosport actief is, heeft als geïnteresseerde partij de vergaderingen van de motorfabrikanten bijgewoond.

Onderhandelingen

De huidige motorleveranciers voeren al enkele maanden gesprekken om in de Formule 1 een eenvoudigere, duurzamere en goedkopere krachtbron te introduceren. De nieuwe formule, die over vijf jaar zijn intrede moet doen, zou de competitie daarmee kunnen toelaten nieuwe motorfabrikanten aan te trekken. Onder meer de groep Volkswagen heeft al interesse getoond.

Om Volkswagen aan te moedigen, heeft Toto Wolff gezegd dat Mercedes bereid is tot een stemming over de afschaffing van de Motor Generator Unit-Heat (MGU-H), een technologie die de gassen van het turbosysteem gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het systeem heeft Mercedes, met zes dubbele wereldtitels op rij, al vele diensten bewezen.

“Als er over een aantal andere punten een akkoord kan worden bereikt, is Mercedes bereid om van het gebruik van de MGU-H af te stappen”, beklemtoonde Wolff. “Dat is een compromis dat Mercedes wil sluiten om de intrede van de Volkswagen Group mogelijk te maken.”

Om tot een overeenkomst te komen, zullen volgens Wolff echter ook de andere fabrikanten op een aantal andere punten toegevingen moeten doen. Als er geen akkoord kan worden gevonden, zal volgens de topman van Mercedes Racing over vijf jaar wellicht moeten worden gewerkt met richtlijnen die door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) en de Formula One Group (FOM) zullen worden bepaald.

Vertrek Honda

De betrokken partijen zeggen wel dat de onderhandelingen positief verlopen. Een aantal details moeten volgens de gesprekspartners nog wel worden besproken, maar er wordt naar eigen zeggen verwacht dat in de loop van de volgende weken wellicht een akkoord bereikt kan worden.

De Japanse motorenfabrikant Honda heeft aangekondigd eind dit seizoen uit de Formula One te zullen stappen. Daardoor blijven met Mercedes, Renault en Ferrari nog slechts drie volwaardige autofabrikanten als motorleverancier in de competitie actief.

Er wordt dan ook naar bijkomende fabrikanten uitgekeken. Onder meer Red Bull Racing wil met een eigen motor, op basis van de krachtbron van Honda, verder werken, maar zou daarbij eveneens vragende partij zijn voor de introductie van een minder complexe technologie.

(bzg)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto