‘Duurzame Formule 1 zou ook Volkswagen en Porsche aanspreken’

Het Duitse autoconcern Volkswagen en zijn dochter Porsche zouden in de toekomst mogelijk een deelname aan de Formule 1 kunnen overwegen. De interesse van de Duitse groep is gewekt door de intenties van de Formule 1 om op het gebruik van duurzame brandstoffen over te stappen. Dat heeft Fritz Enzinger, vice-president van Porsche Motorsport, in een gesprek met de Britse omroep BBC gezegd.

De Formule 1 kondigde al aan om midden dit decennium, bij de introductie van een aantal nieuwe regels, op het gebruik van biobrandstoffen te willen overstappen.

Interesse

‘Een Formule 1 die op duurzaamheid, onder meer met de implementatie van biobrandstoffen, een grotere nadruk zou leggen, zou zeker de interesse van Volkswagen kunnen wegdragen,’ voert Fritz Enzinger aan. ‘Indien dergelijke ambities worden bevestigd, zullen de plannen binnen Volkswagen zeker in detail worden geëvalueerd en zouden mogelijke verdere stappen kunnen worden overwogen.’

‘Porsche en Volkswagen volgen de constant veranderende regelgeving van races over de hele wereld nauwgezet op. Dat geldt ook voor de nieuwe reglementering die Formule 1 op het gebied van onder meer motoren en brandstoffen midden dit decennium zou willen implementeren.’

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) leverde vorig jaar aan de fabrikanten van racemotoren de eerste voorraden duurzame brandstoffen, volledig geproduceerd op basis van organisch afval. De brandstoffen worden door de motorfabrikanten momenteel getest en geëvalueerd. De Formule 1 wil tegen het einde van dit decennium de uitstoot van koolstofdioxide tot nul herleiden.

‘De hoogste prioriteit op het gebied van duurzaamheid is momenteel de ontwikkeling van een hybride motor die de uitstoot vermindert en ook een reëel voordeel biedt voor het dagelijkse autoverkeer,’ merkt Ross Brawn, technisch directeur van de Formula One Group, op. ‘Bij de volgende generatie motoren moet het mogelijk zijn om die hybride technologie met duurzame brandstoffen te combineren.’

Nieuwe merken

Stefano Domenicali, de nieuwe topman van de Formule 1, kondigde in januari van dit jaar aan dat over de samenstelling van het toekomstige deelnemersveld momenteel wordt gesproken met een aantal autofabrikanten die op dit ogenblik niet bij de sport zijn betrokken.

‘Voorlopig houden die ondernemingen zich op de achtergrond, maar het positieve nieuws is dat er andere bedrijven zijn – waaronder ook een aantal grote namen – die willen uitzoeken welke meerwaarde de Formule 1 hen zou kunnen opleveren,’ aldus Domenicali.

Inmiddels doen ook al een aantal speculaties de ronde over de manier waarop Volkswagen en Porsche mogelijk hun intrede in de Formule 1 zouden kunnen doen.. ‘Mogelijk zal gebruik gemaakt worden van een samenwerking met een bestaand raceteam,’ voeren ze aan.

Daarbij wordt in eerste instantie de naam van Red Bull Racing naar voren geschoven, maar ook Williams en McLaren worden genoemd. Anderen verwachten echter dat de Duitse autoconstructeur er de voorkeur aan zal geven om in eigen huis een volledig nieuw team uit te bouwen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20