Formule 1 moet voortaan op biobrandstoffen rijden

Over zes jaar zal de Formule 1 exclusief gebruik maken van een brandstof die voor 100 procent uit duurzame bestanddelen is samengesteld. Dat heeft de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) aangekondigd. De beslissing vormt een onderdeel van de intenties die Formule 1 heeft geformuleerd om tegen het einde van dit decennium klimaatneutraal te rijden.

Inmiddels zijn de eerste voorraden van de ontwikkelde biobrandstof geleverd aan Ferrari, Honda, Renault en Mercedes, die momenteel de tien teams uit de Formule 1 van motoren voorzien. 

Eigen brandstoffen

Concrete details over de samenstelling van de nieuwe brandstof werden niet vrijgegeven. Wel werd gemeld dat exclusief gebruik gemaakt wordt van biobrandstoffen van de tweede generatie. Dat betekent dat de brandstof uitsluitend geraffineerd is uit bioafval en niet afkomstig is van producten die normaal bestemd zijn voor menselijke of dierlijke consumptie.

De biobrandstof die ter beschikking wordt gesteld, zal echter niet het product zijn dat uiteindelijk ook in de races zal worden gebruikt. ‘Bedoeling is de verschillende leveranciers op basis hiervan hun eigen brandstoffen te ontwikkelen,’ voert Jean Todt, voorzitter van de FIA, aan. ‘Einddoel is dat over zes jaar de brandstoffen 100 procent duurzaam zijn.’

Vanaf volgend seizoen zullen de teams echter al brandstof moeten gebruiken die voor minstens 10 procent een biologische herkomst heeft.

‘De FIA neemt zijn verantwoordelijkheid op om een leidende functie op te nemen om de duurzame toekomst van de autosport en de mobiliteit te helpen realiseren,’ aldus Jean Todt. ‘De inzet van biobrandstoffen van de tweede generatie betekent voor de sport een nieuwe stap voorwaarts.’ Hij wijst erop dat de sector in staat moet zijn om superieure technologische en ecologische prestaties te combineren.

Hybride

Om de duurzaamheid van de competitie op te voeren introduceerde de Formule 1 eerder al het gebruik van hybride-elektrische krachtbronnen. Zes jaar geleden werd met de Formule E bovendien een exclusief elektrische versie van de competitie opgezet.

Drie jaar geleden werd door de Formule 1 bovendien ook een speciale Commissie voor Milieu en Duurzaamheid, onder voorzitterschap van de voormalige Mexicaanse president Felipe Calderón, opgericht.

Tegen het einde van dit decennium wil de Formule 1 klimaatneutraal opereren. ‘Dat is geen eenvoudige opdracht,’ voeren waarnemers echter aan. ‘Men moet er immers rekening mee houden dat de competitie zich gedurende het hele jaar onophoudelijk over de hele wereld moet verplaatsen om teams, piloten en wagens aan meer dan twintig races te laten deelnemen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20