Aanbod biobrandstoffen op Europese luchthavens wordt gevoelig opgevoerd

De brandstofbedrijven Neste en Air BP hebben een overeenkomst ondertekend om het aanbod duurzame vliegtuigbrandstof op de Europese markt gevoelig op te drijven. Daarbij wordt gewag van een vervijfvoudiging tegenover het niveau van vorig jaar. Dat hebben de twee bedrijf bekend gemaakt. Over concrete volumes werden echter geen mededelingen gedaan.

Het Finse concern Neste is wereldwijd de grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame kerosine uit reststoffen. Het bedrijf heeft met Air BP, de luchtvaartdivisie van van de groep British Petroleum, een overeenkomst gesloten om de volumes duurzame vliegtuigbrandstoffen nog dit jaar en volgend jaar sterk op te voeren.

Toenemende vraag

Daarbij zal naar eigen zeggen met een aantal geselecteerde Europese luchthavens worden samengewerkt. In de loop van de volgende weken zouden al leveringen op de luchthavens van Stockholm en Oslo worden gepland.

De bedrijven zeggen met hun overeenkomst te willen inspelen op de toenemende vraag van een aantal bestaande en nieuwe klanten naar het gebruik van milieuvriendelijke vliegtuigbrandstof. Ook wijzen de ondernemingen naar Noorwegen, waar de regering vereist dat minstens 0,5 procent van alle verkochte vliegtuigbrandstof een duurzame origine heeft. 

De duurzame brandstoffen van Neste bestaan voor 100 procent uit hernieuwbare restproducten. ‘In vergelijking met conventionele vliegtuigbrandstoffen, kan het product tijdens zijn volledige levenscyclus de emissies van het vliegtuigverkeer gevoelig beperken,’ aldus de bedrijven. Daarbij kan mogelijk een besparing van 80 procent op de uitstoot worden gerealiseerd.’

‘De duurzame kerosine ondergaat dezelfde kwaliteitstests als de gewone fossiele vliegtuigbrandstof. Bij het vullen van de vliegtuigtanks kan gebruik gemaakt worden van een mengsel dat tot 50 procent uit duurzame brandstoffen bestaat.’

Capaciteit

Neste beschikt momenteel een jaarlijkse productiecapaciteit van 100.000 ton duurzame kerosine. Met de uitbreiding van zijn raffinaderij in Singapore en een aantal extra investeringen in zijn installaties in Rotterdam, zou het bedrijf over drie jaar echter een productieniveau van 1,5 miljoen ton kunnen aanbieden.

Air BP heeft naar eigen zeggen tot op heden wereldwijd aan meer dan twintig klanten en zestien luchthavens duurzame vliegtuigbrandstof geleverd. Martin Thomsen, topman van Air BP, zegt ervan overtuigd te zijn dat duurzame brandstoffen een belangrijke rol zullen krijgen bij het herstel van de luchtvaartindustrie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20