Formule 1 wil eind volgend decennium klimaatneutraal racen

Tegen eind volgend decennium wil de Formule 1 een klimaatneutrale competitie hebben. Daarvoor is een bijzonder ambitieus programma opgezet. Dat heeft Chase Carey, topman van organisator Formula One, gezegd. Cruciaal in dat streven is volgens Casey de ontwikkeling van een baanbrekende hybride motor.

Die krachtbron zou een groter vermogen moeten leveren met het verbruik van minder brandstof dan de huidige motoren.

Die technologie zou bovendien gecombineerd worden met geavanceerde duurzame brandstoffen en systemen voor energie-recuperatie. Dat moet de Formule 1 toelaten om klimaatneutrale races te organiseren.

Efficiëntie

De motoren waarmee de wagens in de Formule 1 zijn uitgerust, hebben een thermische efficiëntie van 50 procent. Dit betekent dat de helft van de gebruikte brandstof in energie kan worden omgezet. De Formule 1 heeft daarmee de meest efficiënte verbrandingsmotoren van de hele wereld. Een standaard personenwagen bereikt een efficiëntie van ongeveer 30 procent.

De klimaatinspanningen blijven volgens Carey echter niet beperkt tot de technologie van de wagens. Ook de kantoren, fabrieken en andere infrastructuur moeten uiteindelijk 100 procent duurzaam functioneren. Tegelijkertijd zullen ook de logistiek en de verplaatsingen een efficiëntere aanpak moeten krijgen.

Daarnaast zullen alle evenementen tegen midden volgend decennium een duurzaam karakter moeten hebben. Er komt daarvoor een verbod op het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. Hergebruik, recyclage en compostering zullen het geproduceerde afval moeten verwerken.

Traditie

Carey benadrukte dat aan het klimaatplan gedurende twaalf maanden is gewerkt. ‘Dat gebeurde in samenwerking met de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), duurzaamheid-experts, de deelnemende teams, promotoren en partners,’ aldus de topman. ‘Deze ambities maken deel uit van de traditie van de Formule 1, die steeds een bron van innovatie in de auto-industrie is geweest.

‘Onder meer baanbrekende aerodynamica en verbeterde remontwerpen hebben via de Formule 1 hun weg naar miljoenen auto’s in het dagelijkse verkeer gevonden.’

‘Ook nu kan de Formule 1 deze leidinggevende functie vervullen met het ontwerp van de eerste uitstootvrije hybride verbrandingsmotor,’ voorspelde Carey nog.

De Formula One is met deze aankondiging een volgend bekende merknaam die een klimaatneutrale toekomst belooft. Wel blijft de vraag welke verhouding de Formula One in de toekomst zal hebben met de Formula E, zijn elektrische zustercompetitie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20