El-Erian: “De Fed moet twee zaken doen om haar geloofwaardigheid te herstellen”

Voor de Federal Reserve staat er veel meer op het spel dan een galopperende inflatie. Sinds de consumentenprijzen in de lift zitten, heeft de Amerikaanse centrale bank aan geloofwaardigheid moeten inboeten. Volgens Mohammed El-Erian, vooraanstaand economisch adviseur van Allianz, moet de Fed twee zaken doen om die credibiliteit te herstellen.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft met zijn speech tijdens de Jackson Hole-conferentie een verdienstelijke poging gedaan om de geloofwaardigheid van de Amerikaanse centrale bank te herstellen.

De beurzen kleurden meerdere dagen rood na de speech van Powell. Vandaag heeft het Amerikaanse jobrapport de aandelenmarkten een zetje gegeven. Er zijn in augustus namelijk minder jobs bijgekomen dan in juli. Daardoor is er opnieuw hoop dat de Fed minder ingrijpende maatregelen zal nemen. Het nieuws over Nord Stream stuurde de beurzen in de latere uren evenwel weer lager.

Rode koerstabellen

De rode beursdagen werden op gejuich onthaald door Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve Bank in Minneapolis. Hij zei in een podcast van nieuwsdienst Bloomberg dat hij allesbehalve tevreden was om te zien dat de beurzen in juli positief reageerden op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Die kondigde toen voor de tweede keer op rij een verhoging met 75 basispunten aan, maar Powell hintte toen wel op minder forse renteverhogingen in de toekomst.

“We zijn binnen de Federal Reserve allemaal vastberaden om de inflatie naar beneden te krijgen. En ik denk dat de markten dat verkeerd begrepen hebben”, aldus Kashkari. “Nu lijken ze dus te begrijpen dat we ons engagement om de inflatie weer richting 2 procent te krijgen, ernstig nemen.”

Meer renteverhogingen

De geloofwaardigheid van de Fed staat al een tijdje ter discussie. Zo heeft Powell bijvoorbeeld veel te lang volgehouden dat de inflatie tijdelijk was. Pas in het najaar van 2021 gaf hij toe dat dat toch niet het geval was.

Sinds de toespraak van Powell lijken andere Fed-bestuurders de boodschap die hij vorige vrijdag heeft gedeeld – “het is menens nu” – kracht te willen bijzetten. John Williams, de voorzitter van de New York Fed, zei deze week bijvoorbeeld dat de Amerikaanse rente tegen het einde van dit jaar moet stijgen tot 3,5 procent. Nu schommelt die tussen 2,25 en 2,5 procent.

Raphael Bostic, de voorzitter van de Atlanta Fed, schreef dan weer in een essay dat de verstrakking van het geldbeleid nog niet voorbij is. “Hoe meer de Fed-bestuurders die boodschap herhalen, hoe meer de markten dat zullen inrekenen”, zegt de economische adviseur van Allianz.

Geloofwaardigheid herstellen

“Het is goed dat de Federal Reserve nu een duidelijke en consistente boodschap de wereld instuurt”, merkt El-Erian op in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Maar de Fed kan nog twee zaken doen om de geloofwaardigheid een boost te geven.”

“Ten eerste moet ze de markt uitleggen waarom zijn analyse destijds zo verkeerd was en wat hij heeft gedaan aan zijn vermogen om prognoses te maken”, vervolgt hij. “Daarnaast moet de centrale bank het kader waarbinnen het werkt, wijzigen. Tot nu toe wordt er gewerkt met een raamwerk dat vooral aandacht heeft voor wat er zich afspeelt aan de vraagzijde. We leven nu in een wereld waar de problemen zich voornamelijk aan de aanbodzijde bevinden.”

“Eigenlijk moet heel het huidige raamwerk aangepast worden. Dat werd in 2021 geïntroduceerd, maar is intussen helaas achterhaald, dus we hebben een nieuw kader nodig. Ik denk niet dat de mensen beseffen hoe belangrijk het bestuurlijke kader is “, gaat El-Erian verder.

Volgens hem heeft de markt de Federal Reserve ook lange tijd gegijzeld gehouden door “af te leiden wat ze wilde uit de gemengde berichten van de beleidsmakers over het tempo en de omvang van de verkrapping van het monetaire beleid”.

“Zodra je te maken krijgt met een inflatie van 8,5 procent, verdwijnt plotseling de mogelijkheid van de markt om de Fed te gijzelen. Ik denk dat de markt zich dat begint te realiseren – dit is niet de oude tijd, inflatie heeft de balans fundamenteel veranderd”, besluit hij.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20