Experts stellen exitplan voor: terrassen half mei, rest van horeca pas in juni

Horeca Brussel gesloten terras
Isopix

Drie weken wachten tussen iedere versoepeling, dat is het nieuwe advies van coronacommissaris Pedro Facon in samenspraak met de experts. Daardoor is de heropening van de horeca op 1 mei niet haalbaar. Volgende week volgen namelijk eerst de scholen en gaan de grenzen ook weer open. De definitieve beslissing ligt wel bij het Overlegcomité dat woensdag samenkomt.

Al sinds de sluiting van de horeca in ons land op 16 oktober roept de sector om “perspectief”. Begin maart kwam het Overlegcomité dan eindelijk met een datum op de proppen. Op 1 mei zouden cafés en restaurants opnieuw kunnen opengaan, op voorwaarde dat de cijfers moesten gunstig bleven evolueren. Dat deden ze jammer genoeg niet, waardoor het Overlegcomité op 24 maart besliste om een “paaspauze” in te lassen.

Scholen

Die pauze moest in de eerste plaats de volledige heropening van de scholen na de paasvakantie mogelijk maken, maar ook verdere versoepelingen – zoals het heropenen van de horeca – vanaf mei redden. Drie weken later blijkt dat die paaspauze waarschijnlijk nog wel iets langer zal duren. Op 19 april gaan de scholen wel degelijk opnieuw open, al blijft dat met dezelfde beperkingen als voordien.

Versoepelingen buiten vanaf halverwege mei

De datum van 1 mei voor de heropening van de horeca lijkt dan weer zo goed als onhaalbaar. Coronacommissaris Pedro Facon en zijn experts adviezen volgens Het Nieuwsblad namelijk om na iedere versoepeling drie weken te wachten om het effect te zien. Dat zou willen zeggen het volgende pakket versoepelingen ten vroegste rond 10 mei kan ingaan, op voorwaarde dat de heropening van de scholen niet voor een nieuwe golf van besmettingen heeft gezorgd.

Halverwege mei zou het dan gaan om het zogenaamde ‘buitenplan’. Daarbij mogen bijvoorbeeld pretparken de deuren openen en zijn kleine evenementen in openlucht met maximaal 50 aanwezigen mogelijk. Ook de buitenbubbel zou opnieuw opgetrokken worden van vier personen naar tien.

Een andere heikele kwestie hier is het openen van de terrassen van cafés en restaurants. Steeds meer politici lijken gewonnen voor dat idee omdat je op die manier enige controle hebt als mensen massaal naar buiten komen bij mooi weer. Horeca Vlaanderen ziet dat dan weer veel minder zitten. Veel zaken vrezen namelijk dat ze met enkel hun terras niet rendabel zullen zijn. Zij willen dan ook eerst zekerheid over extra steunmaatregelen, anders blijven ze liever gewoon gesloten. In Nederland is dat bijvoorbeeld het geval. Daar gaan terrassen open vanaf 28 april, maar blijven horeca-uitbaters steun krijgen.

Versoepelingen binnen vanaf juni

Nog eens drie weken later zouden er dan versoepelingen voor binnen mogelijk zijn. Daarbij wordt uiteraard in de eerste plaats gedacht aan de echte heropening van de cafés en restaurants. Mogelijk wordt het aantal toegelaten knuffelcontacten dan ook eindelijk verhoogd. Tegen juni zouden namelijk het merendeel van de 65-plussers en de risicopatiënten gevaccineerd moeten zijn.

Overlegcomité

Officieel zijn al deze adviezen uiteraard nog niet. De definitieve beslissing wordt namelijk genomen door het Overlegcomité dat nu woensdag opnieuw samenkomt om te bespreken wat er moet gebeuren na de zogenaamde ‘paaspauze’.

Op tafel ligt daar ook de heropening van de niet-essentiële winkels en de niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. In principe vallen die onder het ‘binnenplan’, maar op het vorige Overlegcomité was hen beloofd dat zij op 26 april opnieuw zouden kunnen openen. Volgens Her Laatste Nieuws bestaat de kans dat de regering die beslissing morgen nog één week voor zich uitschuift, in de hoop dan betere cijfers te kunnen voorleggen.