Evergrande ontwijkt op het nippertje wanbetaling, maar daarmee zijn de problemen nog lang niet van de baan

Donderdag ontvingen enkele beleggers een obligatiebetaling, een dag van de ultieme deadline verwijderd. Evergrande vermijdt zo opnieuw een ingebrekestelling te schenden, wat kan leiden tot een verwoestende kettingreactie van liquidaties.

Volgens twee anonieme beleggers, die nauw betrokken zijn in de zaken van de Chinese vastgoedtitaan Evergrande, is de gigaonderneming er donderdag in geslaagd een obligatie uit te betalen. Dat rapporteert de Japanse zakenkrant Nikkei Asia vrijdagochtend. De deadline voor die schuldaflossing zou een dag later verlopen zijn.

Het is al de tweede keer deze maand dat de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenberg ter wereld erin slaagt een faillissement te ontwijken. Eind september werd duidelijk dat de bouwkolos meer dan 300 miljard dollar aan schulden had. De handel in het Evergrande-aandeel werd meermaals opgeschort en de werken op zo’n 800 werven in het land werden grotendeels stilgelegd. Duizenden jobs hangen af van de toekomst Evergrande, maar ook het lot van miljoenen woonsten die Chinese gezinnen reeds aankochten.

Hoe Evergrande cash zal vrijmaken blijft schemerig

Vorige week slaagde Evergrande erin een interestbetaling van 83,5 miljoen dollar uit te voeren, enkele uren voor het bedrijf zou gebrandmerkt worden als wanbetaler. Toch zijn de problemen nog lang niet van de baan. Evergrande moet nog 573 miljoen dollar bijeensprokkelen voor het einde van het jaar voor een volgende reeks obligatiebetalingen.

Hoe het bedrijf daar cash voor zal vrijmaken blijft schemerig. Evergrande wou zijn hoofdkantoor in het peperdure centraal gelegen Wan Chai-district in Hongkong verkopen aan Yuexiu Property, een vastgoedontwikkelaar uit de zuidelijke provincie Guangdong. Belangrijk om te weten is dat de grootste aandeelhouder van Yuexiu de overheid van Guangdong is, de Chinese autoriteiten dus. De deal sprong echter af.

Evergrande had echter nog een ander plan om geld in te zamelen. Het zou een aandeel van 50,1 procent in Evergrande Property Services, zijn vastgoeddienstentak, verkopen aan Hopson Development, een andere projectontwikkelaar. Dat zou 2,6 miljard dollar opgeleverd hebben. Ook hier kwam het nooit tot een overeenkomst.

Zakgeld in vergelijking met de schuldenberg

Peking weigert de afbrokkelende vastgoedreus geld toe te stoppen. De autoriteiten vragen dat alle Chinese vastgoedontwikkelaars, want Evergrande is lang niet de enige die in slechte papieren zit, al hun buitenlandse obligaties afbetalen. Daarvoor zullen de bedrijven soms extreme maatregelen moeten nemen. Zo werd gevraagd aan Evergrande-voorzitter Xu Jiayin om de schuldenberg te stutten met zijn eigen fortuin van 7,6 miljard dollar.

Hoewel Evergrande er tot nu toe in slaagde om wanbetalingen te vermijden, ging het telkens over bedragen die op zakgeld lijken in vergelijking met het schuldenfiasco dat de vastgoedkolos nog moet wegwerken. 

Een besmetting van het Chinese bankensysteem (totale marktwaarde van zo’n 50 biljoen dollar) lijkt op dit moment nog ver weg. Maar ooit waren de schulden van Evergrande ook niet zo vanzelfsprekend en helemaal niet openbaar. Daarbij zou Evergrande nog zitten met allerlei lokale schulden die nooit officieel geboekt werden. Zo werd duidelijk dat dergelijke lokale leningen volgens de Chinese overheid genoteerd werden als “kortetermijnleningen” en niet als officiële schulden. Feitelijk begrijpen we dus nog niet volledig hoe ver het financiële zwarte gat van Evergrande kan reiken.

(kg)

Meer