Nieuwe opdoffer voor Evergrande: verkoop hoofdkantoor mislukt

In zijn zoektocht naar vers kapitaal om zijn schuld van ruim 300 miljard dollar af te betalen, wou de Chinese vastgoedgroep Evergrande zijn hoofdkantoor verkopen aan het Chinese staatsbedrijf Yuexiu Property. Die deal gaat uiteindelijk niet door. Dat hebben twee bronnen gezegd aan het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Evergrande zit op een schuldenberg van maar liefst 300 miljard dollar. De toekomst ziet er dus niet bepaald rooskleurig uit voor het Chinese bedrijf. Evergrande heeft maandag overigens rentebetalingen op obligaties, ten belope van 148 miljoen dollar, gemist. Dat was de derde keer in drie weken tijd dat de Chinese vastgoedontwikkelaar zijn schulden niet kon terugbetalen.

In totaal wou Yuexiu Property 1,7 miljard dollar op tafel leggen voor het gebouw van Evergrande. Dat moest het noodlijdende vastgoedbedrijf wat extra ademruimte geven om zijn financiële verplichtingen na te komen. Maar het Chinese staatsbedrijf heeft uiteindelijk beslist om het gebouw niet te kopen. Dat is een nieuwe opdoffer voor Evergrande. Het bedrijf zoekt naar allerhande manieren om zijn schuldenberg van 300 miljard dollar af te bouwen. In september heeft Evergrande bijvoorbeeld schuldeisers terugbetaald met vastgoed.

Schuldenlast Evergrande

“Yuexiu Property, gevestigd in de zuidelijke stad Guangzhou, was in augustus dicht bij het sluiten van een deal om het China Evergrande Centre in het Hongkongse Wan Chai district, dat dienst doet als het lokale hoofdkantoor van Evergrande, over te nemen”, aldus de bronnen van Reuters.

Volgens diezelfde bronnen zag het staatsbedrijf af van de overeenkomst nadat de raad van bestuur van Yuexiu zich tegen de transactie had verzet. Die vreesde dat de onopgeloste schuldenlast van Evergrande voor complicaties zou zorgen bij de vlotte afronding van de transactie.

Evergrande heeft in 2015 het gebouw gekocht van het Chinese Estates Holdings voor 1,61 miljard dollar. Het was toen meteen het duurste gebouw dat ooit werd verkocht in het Aziatische financiële centrum. Het pand was dan ook het grootste bezit van Evergrande in de stad.

Het grootste deel van die verkoopovereenkomst werd gefinancierd met speciale financiële producten, waardoor bij een verkoop de groep maar een beperkte hoeveelheid cash zou ontvangen.

Overname vastgoedbeheertak

Vraag blijft natuurlijk hoe Evergrande zijn schulden verder gaat afbetalen. Begin deze week heeft het bedrijf nog schuldbetalingen, ten belope van 148 miljoen dollar, gemist. Sindsdien loopt een ‘gratieperiode’ van 30 dagen vooraleer de vastgoedreus formeel als wanbetaler wordt beschouwd.

Er lopen wel nog onderhandelingsgesprekken met Hopson Development Holdings over een gedeeltelijke verkoop van de vastgoedbeheertak Evergrande Property Services. Volgens de huidige overeenkomst zal de concurrent van Evergrande 51 procent van die tak in handen krijgen.

Die deal zal volgens de bronnen van Reuters zo’n 2,6 miljard dollar in het laatje brengen. “De laatste details van de overeenkomst worden besproken”, klonk het. Hopson heeft zelf nog niet gereageerd op het verloop van de onderhandelingsgesprekken.

Als de deal met Hopson doorgaat, zou dit Evergrande’s grootste verkoop van activa tot nu toe zijn. De andere zakelijke belangen van de in moeilijkheden verkerende ontwikkelaar omvatten een bottelbedrijf voor water en een producent van elektrische voertuigen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20