Evacuaties uit Afghanistan aan de gang

De luchthaven van Kaboel is, nadat de Amerikanen maandag de meeste vluchten tegenhielden, weer toegankelijk. Er kunnen opnieuw evacuatievluchten vertrekken. Volgens het persagentschap Reuters zijn vanmorgen al enkele militaire vliegtuigen met buitenlandse diplomaten en burgers opgestegen.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen weken tijd doorkruisten de taliban Afghanistan. Ze veroverden de ene provinciale hoofdstad na de andere. Zondag namen talibanstrijders het presidentieel paleis in de hoofdstad van het land Kaboel in. Na twintig jaar zijn de taliban terug aan de leiding in Afghanistan.

“De levens en de bezittingen van iedereen zijn veilig. We zijn niet uit op wraak”, verklaarde Suhail Shaheen, woordvoerder van de taliban in Doha (Qatar) maandag live op de BBC. Toch proberen duizenden Afghanen het land te verlaten uit schrik voor het nieuwe bewind.

Ondanks de chaos in Afghanistan zijn evacuaties van buitenlandse burgers vanuit de luchthaven van Kaboel nu volop aan de gang. Meerdere landen hebben intussen toestellen richting Kaboel gestuurd om mensen uit Afghanistan te evacueren, maar konden er door de wanorde van gisteren niet meteen landen. Nu zou de luchthaven zijn vrijgemaakt.

Tolken en fixers

België besliste maandag om een evacuatiemissie uit Afghanistan te organiseren. Het Belgische leger zal daarvoor worden ingeschakeld. Zo’n vijftigtal Belgische families zouden naar ons land worden overgebracht.

België stuurt vier vliegtuigen voor evacuaties, maar het is nog niet duidelijk wanneer die operatie doorgaat.

De regering zal naast Belgische onderdanen en Afghaanse medewerkers zoals tolken en fixers ook vrouwenrechtenactivisten evacueren uit Afghanistan. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op Twitter. “Geen doelgroep die de impact van de taliban nog meer zal voelen dan vrouwen. Het was en is mijn expliciete vraag om vrouwenrechtenactivisten mee te evacueren”, klinkt het.

Federaal vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevestigde vanochtend op Radio 1 dat Defensie Belgen en hun familieleden zal terughalen, en mensen die geholpen hebben in de strijd tegen de taliban: “mensenrechtenactivisten, activisten voor vrouwenrechten, mensen die met de Verenigde Naties en ngo’s hebben samengewerkt”, aldus de minister.

640 mensen aan boord

Zondagavond is een Amerikaanse C-17 in Kaboel opgestegen met 640 mensen aan boord. Het zou niet de bedoeling geweest zijn om zoveel mensen aan boord te nemen. Toch kropen vele vluchtende Afghanen in paniek het halfopen ruim in. De bemanning besliste om hen niet te dwingen het vliegtuig weer te verlaten en te vertrekken richting Qatar.

De C-17 is een enorm groot militair vrachtvliegtuig dat al tientallen jaren wordt ingezet door het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten. Dit toestel was naar verluidt een van meerdere toestellen die in Kaboel zijn vertrokken met honderden mensen aan boord.

Honderden Afghanen lopen rond een Amerikaanse C-17 op de luchthaven van Kaboel in Afghanistan – foto: Isopix

Een transportvliegtuig van de Duitse luchtmacht om mensen te evacueren uit Afghanistan heeft maandag slechts zeven mensen meegenomen uit Kaboel. Dat vernam het Duitse persbureau DPA.

Ook een eerste transportvliegtuig van Frankrijk heeft landgenoten en een aantal Afghanen geëvacueerd uit Kaboel. Dinsdagochtend is het geland in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat maakte de Franse minister van Defensie, Florence Parly, bekend.

Lees ook:

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.