“Een aantal Belgen hebben hulp gevraagd aan ambassade”, Defensie stuurt 4 vliegtuigen naar Kaboel

België stuurt vier militaire vliegtuigen naar Kaboel in Afghanistan. Defensie zal helpen met mensen te evacueren uit de stad.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) laat weten dat Defensie een A400 M, twee C130’s en een Falcon7X naar de luchthaven van Kaboel stuurt. “Een deel van het NEO-detachment (non-combatant evacuation operations) staat klaar om te helpen bij het organiseren van een evacuatie op de luchthaven van Kaboel.”

“Snelle opmars”

De taliban hebben Afghanistan in handen. Gisteren nam de extremistische groep de hoofdstad Kaboel in. Buitenlandse diplomaten en burgers worden geëvacueerd. Zo’n 45 Belgen zouden momenteel in Afghanistan verblijven.

De Belgische ambassade in Islamabad in Pakistan is het aanspreekpunt voor de Belgen die in Afghanistan verblijven. Sinds zondagnamiddag hebben een aantal van die Belgen om hulp gevraagd aan de ambassade, bevestigt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Wouter Poels.

De Belgen vroegen voornamelijk om hulp “omdat de plannen die ze hadden om het land te verlaten, in het water zijn gevallen door de snelle opmars van de taliban”. Poels kan niet zeggen hoeveel Belgen al om hulp hebben gevraagd.

Commerciële vluchten

“We roepen alle Belgen op om met de ambassade contact op te nemen”, zegt Poels. “Ze bekijkt samen met hen in een context van heel snelle veranderingen wat de opties zijn. De meeste commerciële vluchten zijn voorlopig opgeschort, maar er zijn er nog. We kijken naar eventuele vluchten van commerciële operatoren van partnerlanden.”

Een bron meldde aan Reuters dat alle commerciële vluchten van en naar de luchthaven in Kaboel zijn opgeschort. Toch kun je bijvoorbeeld nog altijd via Pakistan Airlines een vlucht boeken die vertrekt vanuit Kaboel.

Poels kan niet zeggen met welke vliegtuigen België mensen zal evacueren. “Onze ambassade coördineert dat. Ze proberen de Belgen zo goed mogelijk verder te helpen.”

“Bereid om te helpen”

Over Afghaanse tolken die voor België hebben gewerkt, geeft Buitenlandse Zaken geen informatie. “We onthouden ons van elke commentaar over hen. Ze hebben er nu alle baad bij om zo weinig mogelijk geïdentificeerd te worden, voor hun veiligheid.”

Het is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi die beslist of iemand een humanitair visum krijgt. De tolken die voor Defensie werkten kennen de procedure van een aanvraag tot asiel, zegt de woordvoerder van Mahdi. “Mensen met een dossier dat we vanuit Defensie krijgen, geven we altijd een humanitair visum. Ik kan niet zeggen dat er mensen zullen aankomen. De situatie is onduidelijk op dit moment. Wij zijn een land dat bereid is om te helpen.”

Nederland en Duitsland

Het Nederlandse ministerie van Defensie stuurt ook een militair vliegtuig om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan. Dat zegt woordvoerder van het ministerie in berichtgeving van RTL Nieuws.

Nederland stuurt het vliegtuig, omdat het steeds moeilijker wordt commerciële vluchten vanuit Afghanistan te krijgen. RTL Nieuws meldt dat het ministerie contact heeft met alle tolken die in aanmerking komen voor opvang in Nederland. Het Defensieministerie houdt er rekening mee dat meerdere vluchten nodig zijn. Maar of die er daadwerkelijk komen, is afhankelijk van “wat mogelijk en wat nodig is”, aldus een woordvoerder.

Duitsland stuurde maandagochtend een A400M-transportvliegtuig van de Bundeswehr van de luchtmachtbasis van Wunstorf, in de deelstaat Nedersaksen, richting Kaboel. Het zou gaan om de waarschijnlijk grootste evacuatie-opdracht van het Duitse leger tot nu toe, verklaarde minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) zondagavond in Berlijn. Duitsland stuurt ook een ondersteuningsteam naar de Afghaanse hoofdstad.

Lees ook:

Meer