Facebook blokkeert (steun)berichten taliban

Facebook gaat alle berichten van de taliban en steunberichten voor de groepering blokkeren op zijn platformen. Dat bevestigt een woordvoerder van het socialemediabedrijf dinsdag aan de Britse zender BBC. Facebook beschouwt de taliban als een terroristische organisatie.

Het bedrijf heeft een gespecialiseerd team van Afghaanse experts aangesteld om de berichten te monitoren en indien nodig te verwijderen. Ze kennen de lokale situatie in Afghanistan en spreken de landstalen. Ook WhatsApp en Instagram bannen dergelijke berichten.

In het verleden maakten de taliban graag gebruik van sociale media. Maar door de snelle verovering van terrein in Afghanistan, met uiteindelijk de machtsoverdracht in Kaboel zondagavond, is het voor socialemediabedrijven schipperen hoe om te gaan met berichten van en over de organisatie.

“De taliban worden beschouwd als een terreurorganisatie onder Amerikaanse wetgeving en we bannen ze van onze diensten via onze policy ‘gevaarlijke organisaties’. Dit betekent ook dat we alle accounts in naam van taliban verwijderen en ook inhoud verbieden die hen steunt”, aldus de woordvoerder van Facebook. 

Ook Twitter benadrukt dat het geen inhoud toelaat waarbij terrorisme of geweld tegen burgers wordt gepromoot. Maar tot nu zouden de taliban wel nog gebruikgemaakt hebben van het platform om te berichten over hun veroveringstocht in Afghanistan, meent de BBC.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20