Europese raketfabrikant start ontwikkeling schild tegen hypersonische projectielen

MBDA, een raketfabrikant die in handen is van Airbus, BAE Systems en Leonardo, wil met AQUILA een interceptorraket ontwikkelen die hypersonische projectielen uit de lucht kan schieten. Dat maakte het bedrijf zelf bekend op de Paris Air Show op de Parijse luchthaven Le Bourget.

Waarom is dit belangrijk?

Op dit moment zijn Europese luchtafweersystemen zeer effectief tegen projectielen die tot 30 kilometer hoogte vliegen, of hoger dan 40 kilometer, in de exosfeer. In de baan daartussen, tussen 30 en 40 kilometer hoogte, vliegen hypersonische projectielen, aan vijf keer de snelheid van het geluid. Deze projectielen zijn op dit moment onaantastbaar. Het ontwikkelen van anti-hypersonische systemen is dan ook een van de prioriteiten van de Europese defensie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


In het nieuws: Europa heeft nood aan interceptorraketten tegen hypersonische wapens. MBDA is erop gebrand dat te leveren.

  • Lionel Mazenq, projectleider bij MBDA, kondigde op een persbriefing op Le Bourget aan dat zijn bedrijf een studie (Hydis2) zal leiden naar het afweren van hypersonische dreigingen. MBDA zal een consortium leiden van 19 partners en 30 onderaannemingen, afkomstig uit 14 Europese bedrijven, die samen een raketschild tegen hypersonische raketten zullen ontwikkelen. Hierbij gaat het dan om bedrijven, maar ook universiteiten en instituten met ervaring in rakettechnologie.
  • De studie moet resulteren in enkele mogelijke pistes, hoe het raketschild er moet uit zien. Uiteindelijk moet één piste gekozen worden, die nu al door MBDA AQUILA wordt gedoopt. Vier landen maakten al zeker bekend te zullen intekenen op het project: Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland tekenden een intentieverklaring.
  • Het consortium bestaat uit de grootste bedrijven die actief zijn in de Europese raketsector, met naast MBDA (en alle branches daarvan) ook onder meer Thales Nederland.

Onderliggend: Het initiatief wordt gesteund door de Europese Unie, ook financieel.

  • MBDA krijgt voor de eerste stap van het project, de drie jaar durende conceptfase, 80 miljoen euro van de Europese Commissie, via het European Defence Fund. Hydis2 moet drie pistes bestuderen, waaronder een tweetraps-interceptorraket en twee drietraps-systemen. Tegen 2030 zou het systeem operationeel moeten zijn. MBDA zelf investeerde al vijf jaar aan onderzoek en middelen in het project, om het gat in de luchtverdediging toe te rijden.

MBDA ontsproot in 2001 uit de samensmelting van Matra, BAE Dynamics en Alenia, de raketafdelingen van respectievelijk het Franse Aerospatiale-Matra (nu Airbus), het Britse BAE Systems en het Italiaanse Finmeccanica (nu Leonardo). MBDA is zo een joint venture, waarbij Airbus en BAE Systems elk 37,5 procent van de aandelen bezitten en Leonardo 25 procent. Het bedrijf bouwt verschillende raketten, zowel voor aanvalsdoelen als verdediging.

Meer