Recordomzet voor Europese raketbouwer MBDA Missile Systems

De Europese raketbouwer MBDA Missile Systems is dit jaar goed begonnen. De onderneming kon ook over het voorbije jaar al absolute recordresultaten presenteren. Dat heeft Lorenzo Mariani, directeur verkoop van de raketbouwer, benadrukt. Mariani voerde daarbij aan dat de onderneming niet alleen uitstekende verkoopcijfers kon voorleggen, maar tevens een belangrijk aantal nieuwe orders kon optekenen.

“Tijdens de eerste maanden van dit jaar heeft MBDA Missile System een aantal belangrijke contracten kunnen ondertekenen”, beklemtoonde Mariani. “Daarnaast waren er ook eind vorig jaar al een aantal overeenkomsten, onder meer met Griekenland, die nu in werking zijn getreden. Die bestellingen hebben het bedrijf aanzienlijke voorschotten opgeleverd.”

Oekraïne

MBDA Missile Systems is een samenwerkingsverband waarin de Europese vliegtuigbouwer Airbus en het Britse defensiebedrijf BAE Systems elk een belang van 37,5 procent hebben. Het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo is met een aandeel van 25 procent de derde partner.

Mariani wees er nog op dat de groep ook door de oorlog in Oekraïne geen enkele verstoring van de productie heeft ondervonden, maar waarschuwde wel voor mogelijke gevolgen indien er op korte termijn geen einde komt aan de vijandelijkheden.

In dat geval moet er volgens hem rekening worden gehouden met een stijging van de energiekosten, terwijl eveneens voor een impact op de beschikbaarheid en de prijs van de grondstoffen zal moeten worden gevreesd. “We hebben altijd voldoende voorraden gehad en tot nu toe zijn er geen cruciale problemen, maar die situatie is niet voor eeuwig houdbaar”, stipte Mariani aan.

MBDA Missile Systems boekte vorig jaar een omzet van 4,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Het is de eerste keer dat het bedrijf een omzet van meer dan 4 miljard euro kon melden.

Onafhankelijkheid

Er werden vorig jaar tevens voor een bedrag van 5,12 miljard euro aan nieuwe orders ontvangen, tegenover 3,5 miljard euro bestellingen het jaar voordien. Daardoor beschikte het bedrijf eind vorig jaar over een orderboek met een omvang van 17,8 miljard euro, onder meer met opdrachten om de vloot Rafale-gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht in Griekenland en Egypte met raketten uit te rusten.

MBDA Missile Systems heeft op de wereldwijde raketmarkt een aandeel van ongeveer 16 procent. Zijn grootste rivalen zijn de Amerikaanse groepen Lockheed Martin en Raytheon Technologies. In Europa heeft MBDA een aandeel van 43 procent op de markt.

Eric Beranger, chief executive van MBDA Missile Systems, heeft recent de Europese regeringen opgeroepen om bij de versterking van hun militaire capaciteit expliciet beroep te doen op leveranciers uit de eigen regio.

“De Russische invasie in Oekraïne zou een waarschuwing moeten zijn voor Europa om op het gebied van defensie een grotere onafhankelijkheid na te streven”, merkte Beranger op. “Aankopen buiten de eigen regio kunnen daarentegen uiteindelijk bijzonder destructief blijken.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20