Zijn hypersonische raketten echt zo angstaanjagend als Rusland wil doen uitschijnen?

Rusland zou naar verluidt afgelopen weekend hypersonische Kinzhal-raketten ingezet hebben bij de invasie van Oekraïne. Het is de eerste keer dat zo’n raket, die vijf keer sneller dan het geluid vliegt en niet te zien is op radarsystemen, wordt ingezet in een gevecht. Maar wat maakt dit wapen nu zo bijzonder, dat Rusland zo uitpakt met het gebruik ervan?

Rusland doet graag uitschijnen dat het met de inzet van de hypersonische raket in Oekraïne als het ware een nieuwe kernbom heeft uitgevonden. Ondertussen beschikken de VS, Rusland, China, India en Noord-Korea over dit type raketten. Dit wordt hét middel van de toekomst. Of toch niet?

Onmogelijk neer te halen

De Kinzhal-raketten zijn in eerste instantie bedoeld om Oekraïne te raken, de westerse schrik voor de hypersonische raket is mooi meegenomen. Hypersonische raketten vliegen namelijk aan Mach 5 door de ruimte, vijf keer sneller dan het geluid, of zo’n 6.000 kilometer per uur. In tegenstelling tot ballistische raketten, die ongeveer even snel door de hemel kruisen, zullen de Kinzhal’s en consorten de atmosfeer niet verlaten tijdens hun vlucht.

Hypersonische raketten maken van hun snelheid en manoeuvreerbaarheid gebruik om radarsystemen te omzeilen. Voor raketafweersystemen is het bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk, om hypersonische raketten uit de lucht te knallen. De kruissnelheid biedt echter nog andere uitzonderlijke voordelen.

De beelden die het Russische ministerie van Defensie verspreidde over de raketinslag (Bron: Twitter)

In de stad Deliatyn, in het westen van Oekraïne, zou de raket een ondergrondse opslagplaats voor raketten en munitie voor gevechtsvliegtuigen hebben geraakt. De Kinzhal beschikt namelijk niet over een uitzonderlijke zware explosieve lading, maar maakt van zijn hoge snelheid gebruik om schade aan te richten.

Gewoon uitpakken

Rusland pakt graag uit met de raketten, maar internationaal is het sentiment over hypersonische raketten toch wat milder. Ze worden hoe dan ook gezien als een handig middel in het wapenarsenaal, maar over de echte toepassingen ervan zijn experten niet echt overtuigd.

“Het is gewoon uitpakken. Zelfs als het echt gebruikt werd, was het iets eenmalig, aangezien Rusland niet over zoveel hypersonische raketten beschikt”, klonk Dominika Kunertova van het Centrum voor Strategische Studies in Zurich bij BBC.

Bij de Nederlandse NOS was het defensie-expert Patrick Bolder die verklaarde waarom Rusland de raket wel zou inzetten: “Dit zou onderdeel kunnen zijn van een Russische campagne om verwarring te stichten bij de tegenstander, of om een signaal af te geven aan westerse landen: wij zijn bereid om dit nieuwe wapen in te zetten”. Wat de echte impact is van hypersonische raketten op de hedendaagse oorlogsvoering, zal nog moeten blijken.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20