Amerikaanse bedrijven bouwen verdedigingssysteem tegen hypersonische wapens

De Amerikaanse bedrijven Northrop Grumman, Lockheed Martin en Raytheon moeten in opdracht van de Amerikaanse overheid een systeem ontwikkelen dat in staat is om het land tegen een aanval met hypersonische wapens te beschermen. Dat heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, aangekondigd.

De drie bedrijven kregen afzonderlijke contracten, met een gezamenlijke waarde van ongeveer 60 miljoen dollar, voor de ontwikkeling van een defensief systeem dat, geleid door een constellatie van satellieten en sensoren, aanvallen met hypersonische wapens zou kunnen afslaan.

Miljarden dollar inkomsten

Het defensief systeem zou de aanval moeten onderscheppen terwijl het hypersonische missiel door de atmosfeer naar zijn doelwit glijdt. In het budget van het American Missile Defense Agency is voor volgend jaar een budget van 136 miljoen dollar gereserveerd voor het onderzoek, de ontwikkeling en het testen van de interceptor.

“Uiteindelijk zal het programma aan bedrijven uit de defensiesector echter miljarden dollars aan inkomsten opleveren”, merkt het persbureau Reuters op.

De Verenigde Staten en andere militaire grootmachten tonen al geruime tijd belangstelling voor de ontwikkeling van de hypersonische wapens. Door de hoge snelheden die deze wapens kunnen realiseren, kunnen ze door de traditionele verdedigingssystemen niet meer worden onderschept.

Om zich tegen die bedreiging te beschermen, zijn ook de verdedigers dan ook verplicht om compleet nieuwe systemen bouwen.

Hoogste kwaliteit

Reuters merkt op dat het Pentagon bij de toekenning van defensiecontracten of wapenaankopen vaak wedstrijden organiseert. “Hiermee hoopt de overheid de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs voor de belastingbetaler te kunnen aantrekken”, stipt het persbureau aan.

“Een groot deel van die wedstrijden wordt tevens gefaseerd georganiseerd, zodat de technologie gaandeweg aan kwaliteit wint en inferieure aanbiedingen kunnen worden geëlimineerd.”

Eerder deze herfst had een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie al aangegeven dat het Missile Defense Agency met de industrie samenwerkte aan de ontwikkeling van nieuwe systemen. Hij had daarbij aangegeven dat er tegen het einde van dit jaar een beslissing zou kunnen worden verwacht.

“Er was algemeen vermoed dat het Missile Defense Agency voor het project twee bedrijven zou selecteren”, zegt Reuters nog. “De aankondiging van een derde partij onderstreept de ambities van het agentschap om de industrie te stimuleren om zich op deze nieuwe technologieën toe te spitsen.”

Bij de presentatie van hun recentste kwartaalcijfers prezen zowel Lockheed Martin, Northrop Grumman als Raytheon Technologies de hypersonische wapenprogramma’s als een belangrijke bron van inkomsten voor de toekomst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20