Rusland beschikt vanaf 2022 over hypersonische raketten

De Russische marine zal vanaf 2022 beschikken over functionerende hypersonische Zircon-raketten. Dat maakte president Vladimir Poetin zelf bekend. De hypersonische raketten vormen al langer het middelpunt van een wapenrace tussen Rusland, China en de VS.

Wapenrace

“Dit komt in de buurt van een spoetnikmoment”, het waren de woorden van Amerikaanse topgeneraal Mark Milley als reactie op het nieuws dat China een succesvolle test had uitgevoerd met een hypersonische raket die een volle baan rond de aarde had afgelegd. Net als bij de lancering van de originele Spoetnik in 1957 lijken de Russen hier opnieuw een stapje voor te staan op de VS.

Hypersonische raketten onderscheiden zich van andere langeafstandswapens door hun snelheid en wendbaarheid. Hierdoor zijn ze bijzonder moeilijk (volgens sommigen zelfs onmogelijk) om met conventionele afweersystemen neer te halen. Rusland voerde begin oktober testen uit met hypersonische raketten, die bleken zeer succesvol waardoor de Russen nu verder zullen inzetten op de verdere ontwikkeling van de technologie.

“Nu is het vooral belangrijk om de technologieën verder te ontwikkelen die nodig zijn voor de productie van nieuwe hypersonische wapensystemen, krachtige lazers en robotische systemen die ons voortaan effectiever zullen beschermen tegen militaire bedreigingen”, zei president Poetin met een vol vertrouwen op de futuristische militaire capaciteiten van Rusland.

Te duur voor de VS

De VS komt hiermee achter te staan op zijn grootste militaire concurrenten, Rusland en China. De VS heeft ook een ontwikkelingsprogramma waarbij het hypersonische raketten test, maar die zijn momenteel veel te duur. Het Pentagon zou daarom aan de militaire aannemers gevraagd hebben te onderzoeken hoe ze die kostprijs kunnen onderdrukken. Momenteel kost elke hypersonische raket ongeveer tientallen miljoenen dollars, zo meldt Reuters.

Zowel Lockheed Martin als Raytheon Technologies werken voor de VS aan hypersonische wapens.

(NS)

Meer
Mijn Volglijst

Groeitempo Britse dienstensector licht omlaag

03/12/2021 09:34

(ABM FN-Dow Jones) De Britse dienstensector is in november verder gegroeid, maar iets minder hard dan een maand eerder het geval was. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Britse dienstensector daalde van 59,1 in oktober naar 58,5 in november. Dat is fractioneel lager dan de voorlopige indicatie voor november van 58,8.

Afgelopen woensdag bleek de inkoopmanagersindex van de industrie te zijn gestegen van 57,8 in oktober naar 58,1 in november.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20