Rusland vuurt voor het eerst “onoverwinnelijke” hypersonische kruisraket af vanop kernonderzeeër

Een wereldprimeur voor Rusland: maandag lanceerde het Russische leger met succes een hypersonische kruisraket vanop een onderzeeër in de Barentszzee. Het ministerie van Defensie deelde trots een video van het afgevuurde oorlogswapen.

Russisch President Vladimir Poetin noemde de “Tsirkon”-raket ooit een “ongeëvenaard” wapen in de wereld. Maandag slaagde het Russische leger er succesvol één af te schieten vanaf de kernonderzeeër Severodvinsk. Volgens Poetin zijn die raketten bovendien “onoverwinnelijk” omdat ze zo snel zijn en bijna onmogelijk door defensiesystemen neer te halen.

De Tsirkon-raket, ofwel Zircon-raket, is een anti-schipwapen met een kernkop. Het projectiel is tussen de 11 en 12 meter lang en weegt bijna 400 kilogram. Eenmaal de raket afgevuurd is, kan het projectiel een topsnelheid van 11.025 kilometer per uur halen op een hoogte van 28 kilometer. Momenteel kan een Tsirkon enkel vanaf een onderzeeër of schip worden afgevuurd. Er wordt wel gewerkt aan silo’s die de raket vanop het land kunnen afschieten.

Poetin schepte ooit op dat de nieuwe raketten in staat zouden zijn om het Amerikaanse defensienetwerk volledig te omzeilen. Ondertussen deelde het Russische ministerie van Defensie een video van de lancering vanuit de onderzeeër.

“Groot evenement voor heel Rusland”

In juli voerde de Russische zeemacht voor de eerste keer een Tsirkon-raket af vanop een oorlogsschip in de Witte Zee. Volgens de Russen kon de raket toen een supersonische snelheid van Mach 9 aanhouden.

Poetin beschreef de lancering als “een groot evenement niet alleen in ons leven of voor het leger, maar voor heel Rusland”. (mah)

Lees ook: Rusland bouwt twee ‘doemsdagvliegtuigen’: Poetin voorbereid op kernoorlog

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20