Rusland bouwt twee ‘doemsdagvliegtuigen’: Poetin voorbereid op kernoorlog

Rusland werkt naar verluidt aan twee zogenaamde doemsdagvliegtuigen om de hoogste militaire en politieke leiders van het land te vervoeren in geval van een nucleaire aanval.

De Russische luchtmacht en de ruimtestrijdkrachten krijgen twee nieuwe Il-96-400M-vliegtuigen. Dat meldt het Russische regeringsnieuwsagentschap RIA Novosti, dat zich beroept op een bron in de defensiesector van het land. De vliegtuigen moeten fungeren als mobiele commandocentra in de lucht.

De Il-96-400M is de gemoderniseerde versie van de Iljoesjin-96; een viermotorig Russisch widebody straalverkeersvliegtuig. Een Il-96-variant fungeert momenteel als president Vladimir Poetins primaire vervoermiddel om door de lucht te reizen, vergelijkbaar met dat van de Air Force One van de Verenigde Staten.

bron: YouTube

Beide Russische vliegtuigen zullen worden verbouwd in de stad Voronezh, op enkele uren rijden van Moskou in de vliegtuigassemblagefabriek van de Voronezh Aircraft Production Association, die transportvliegtuigen voor civiel en militair gebruik ontwikkelt.

RIA Novosti meldde dat de bron zei dat een derde dergelijk vliegtuig in de toekomst zal worden gemaakt.

Radio-apparatuur gestolen

Momenteel doet de Iljoesjin-80 – een aangepaste Il-86 – dienst als het enige type doemsdagvliegtuig. Dit type stamt nog uit het sovjettijdperk. Het is een mobiele commandopost die is uitgerust met geavanceerde radioapparatuur, ontworpen om de militaire communicatie tussen de top en de eenheden daaronder in stand te houden in elk denkbeeldig apocalyptisch scenario. De Russische lucht- en ruimtemacht beschikt over vier Il-80 luchtcommandoposten.

Russische media meldden in december 2020 dat delen van de radio-apparatuur van een van de Il-80 doemsdagvliegtuigen gestolen waren tijdens onderhoud in de stad Taganrog. Een werkloze plaatselijke burger werd later voor de misdaad aangeklaagd. De locatie van het vliegtuig in de reparatiefaciliteit werd naar verluidt slecht bewaakt. Majoor-generaal Vladimir Popov, gepensioneerd bij de luchtmacht, vertelde het Russische dagblad Moskovsky Komsomolets destijds dat de dieven mogelijk op zoek waren naar onderdelen die edelmetalen bevatten.

“De Russische lucht- en ruimtevaartdienst zal twee commandoposten op basis van de Il-96-400M ontvangen. Eén is in productie,” zei RIA Novosti deze week. Volgens de nieuwe berichtgeving wordt een derde nieuw vliegtuig op basis van de in ontwikkeling zijnde verbeterde versie verwacht nadat het eerste paar is geproduceerd.

Geen ramen

Interessant is dat deze vliegtuigen, waarvan een groot deel van de apparatuur aan boord geheim wordt geacht, geen ramen hebben – buiten de cockpit. Dit is om te voorkomen dat de passagiers verblind worden door een nucleaire ontploffing; daarnaast zou het de stralingsneerslag beperken.

Ook volgens de Russische media zullen de nieuw gebouwde vliegtuigen “een veel groter bereik hebben, de mogelijkheid hebben om in de lucht bij te tanken en zelfs in staat zijn om te communiceren met onderzeeërs binnen een straal van 6.000 km.”

Naast het evacueren van de Russische president en de hoogste commandanten, zal het vliegtuig ook speciaal worden uitgerust om nucleaire lanceerorders en codes door te geven aan de strategische luchtvaart en onderzeeërs, of overal waar raketlanceerinrichtingen met kernkoppen zijn opgesteld.

(NS)

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Dassault krijgt grote order uit Verenigde Arabische Emiraten

03/12/2021 10:33

(ABM FN-Dow Jones) Dassault Aviation heeft een contract met de Verenigde Arabische Emiraten getekend voor de levering van 80 Rafale F4 vliegtuigen. Dit liet het Franse defensiebedrijf vrijdag weten.

Er werden geen financiële details gemeld.

"Een succes voor Frankrijk", zei CEO Eric Trappier in een toelichting op de verkregen opdracht.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn de eerste buiten Frankrijk die de Rafale F4 in gebruik nemen.

Door: ABM Financial News.info@abmfn.nlRedactie: +31(0)20 26 28 999

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20