Poetins “City Killer” – ’s werelds grootste duikboot voorzien van nucleaire wapens – vaart voor het eerst uit

De ‘Special Mission’ K-329 Belgorod is eerder deze week naar verluidt voor het eerst de zee opgegaan. Het zou de grootste onderzeeër zijn die de afgelopen 30 jaar is gebouwd.

Waarom is dit belangrijk?

In de afgelopen weken hebben Russische strijdkrachten Britse en Nederlandse schepen geconfronteerd die dicht bij de territoriale wateren van de Krim voeren, een regio die in 2014 door Moskou is geannexeerd en door Moskou als Russisch wordt beschouwd. NAVO-bondgenoten hebben de annexatie echter nooit aanvaard, terwijl ze ook de invasie van het Kremlin in Oekraïne in 2014 hebben veroordeeld. De NAVO noch de Russische strijdkrachten weigeren nu van koers te veranderen in de Zwarte Zee ...

In het nieuws: De geheime lancering van de “City Killer” vond plaats nadat de zeemacht van Russisch president Vladimir Poetin had gezworen Britse oorlogsschepen tot zinken te brengen als ze de volgende keer te dicht bij de Krim zouden varen.

Waarom is de onderzeeër zo angstaanjagend?

 • De 14.700 ton wegende oorlogsmachine is uitgerust met twee torpedodrones met kernkop onder water – elk geleid door kunstmatige intelligentie (AI).
 • De kernkoppen hebben een explosieve kracht van twee megaton.
 • De torpedodrones zijn veel groter dan de conventionele wapens (25 meter lang) – daarom moeten ze door speciaal ontworpen onderzeeërs worden vervoerd. 
 • Poetin gaat er prat op dat zijn torpedo’s kustdoelen op meer dan 9.000 kilometer afstand volledig kunnen vernietigen.
  • Ze zijn speciaal ontworpen om de onderwaterverdediging van de NAVO te dwarsbomen op weg naar doelen in steden, op marinebases of vliegdekschepen overal in Europa of aan de oostkust van Amerika.
   • Deskundigen vrezen dat de enorme torpedo’s van de Belgorod onder water tot ontploffing kunnen worden gebracht en hoge golven van 91 meter kunnen veroorzaken die kuststeden kunnen verwoesten. 
bron: YouTube

“Van groot belang”

Dr. Sidharth Kaushal, van de Britse defensiedenktank Royal United Services Institute, vertelde aan de Britse tabloid The Mail on Sunday dat de onderwater oorlogsmachines van groot belang zijn voor het Kremlin.

 • Kaushal liet het volgende optekenen: “De Belgorod is groot genoeg om als moederschip te fungeren voor een unieke groep van kleinere schepen die diep kunnen duiken en de mogelijkheid hebben om te knoeien met onderzeese infrastructuur.”
 • “Het schip is goed uitgerust voor sabotage en clandestiene operaties. Zijn Poseidon-kerntorpedo’s zouden ook een zeer doeltreffend middel kunnen zijn om in oorlogstijd een vliegdekschip aan te vallen – waartegen momenteel geen verdediging bestaat.”

Schimmig. Die kleinere schepen (of minionderzeeërs) worden bestuurd door een schimmige tak van het leger die rechtstreeks aan Poetin verantwoording aflegt – met als missie het Westen een catastrofale slag toe te brengen.

 • Ze worden vervoerd onder een groter onderzees vaartuig en zijn gebouwd om op de bodem van de oceaan op de loer te liggen.
 • Na activering gebruiken ze robotarmen om belangrijke kabels, die de wereldeconomie draaiende houden, te saboteren of zelfs door te knippen, met mogelijk verwoestende gevolgen.
  • Het doorknippen van de onderzeese kabels zou een sleutelelement kunnen zijn bij een conflict tussen de twee partijen.
   • Onderzeese kabels die kriskras door de zeebodem lopen, zijn namelijk verantwoordelijk voor 97 procent van het internetverkeer; ook is 10 biljoen dollar aan dagelijkse financiële transacties ervan afhankelijk.
bron: YouTube

De spanningen tussen het Westen en Rusland, die overigens beide hun aanwezigheid in het Noordpoolgebied hebben opgevoerd, blijven dus aanhouden.

Lees ook: Verschuilt Rusland een superwapen in het Noordpoolgebied?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20