Russen vinden Poetin minder belangrijk voor de geschiedenis dan voorheen

Nog 15 procent van de Russen is van mening dat hun president Vladimir Poetin als een van de belangrijkste persoonlijkheden uit de geschiedenis zal worden geboekstaafd. Dit betekent echter dat Poetin bij zijn landgenoten sterk aan populariteit heeft ingeboet, want vier jaar geleden haalde de president nog een score van 34 procent.

Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Levada Center, gebaseerd op een enquête bij meer dan 1.600 Russische burgers tijdens de derde week van de maand mei.

Stalin

De enquête, waarbij gevraagd werd om tien van de meest prominente persoonlijkheden van de wereld te noemen, plaatste opnieuw de voormalige Sovjet-dictator Jozef Stalin met een score van 39 procent op de eerste plaats. Stalin voert de ranglijst al tien jaar op rij aan. Vladimir Poetin zakte van de tweede naar de vijfde plaats. Vladimir Lenin, de voorganger van Stalin, eindigde dit jaar met een score van 30 procent op de tweede plaats. 

Dichter Alexander Pushkin (23 procent) en tsaar Peter de Grote (19 procent) gaan Putin eveneens vooraf. De ranglijst omvatte ook drie buitenlanders. Albert Einstein eindigde met een score van 9 procent op een elfde plaats. Napoleon Bonaparte en Adolf Hitler kregen elk 5 procent van de stemmen. Dat was net voldoende om de top twintig te halen.

De onderzoekers van het Levada Center wijzen er wel op dat 19 procent van de respondenten geen beslissing kon nemen. “Dat is het hoogste cijfer sinds ruim dertig jaar geleden, na de instorting van de Sovjet-Unie, met de enquête is begonnen”, voeren de onderzoekers aan. “Bovendien is de score van Poetin teruggevallen tot het laagste niveau sinds zijn naam achttien jaar geleden voor de eerste keer op de lijst verscheen.”

Merkel

Een recent rapport van het Pew Research Center, gebaseerd op een enquête onder bijna 20.000 mensen in zeventien westerse landen, toonde dat Vladimir Poetin wereldwijd een veel lager vertrouwen geniet dan zijn westerse tegenhangers.

Vastgesteld werd dat 22 procent van de respondenten zegt vertrouwen te hebben dat Poetin bij wereldaangelegenheden de goede keuzes zou maken. Dat betekende een daling met 1 procentpunt tegenover vorig jaar. Anderzijds gaf 29 procent aan in Poetin niet al te veel vertrouwen te hebben, terwijl 45 procent betoogde in de Russische president helemaal geen vertrouwen te hebben.

“De negatieve opvattingen over Poetin zijn op de meeste plaatsen tot een historisch dieptepunt gezakt”, aldus de onderzoekers van het Pew Research Center. “Toch haalde Poetin nog altijd een betere score dan de Chinese leider Xi Jinping, die slechts het vertrouwen van 20 procent van de ondervraagden genoot.”

De resultaten voor Poetin en Xi Jinping tonen grote verschillen met het vertrouwen in andere wereldleiders. De Duitse bondskanselier Angela Merkel haalde een score van 76 procent, maar ook de Amerikaanse president Joe Biden kreeg het vertrouwen van 74 procent van de respondenten.

Jongeren, mannen en lager opgeleiden toonden een groter vertrouwen in Poetin dan de rest van de bevolking. Een grotere bijval kan ook bij aanhangers van Europese populistische partijen, zowel links als rechts, worden vastgesteld. In de Verenigde Staten tonen Republikeinen in het algemeen een groter vertrouwen in Poetin dan Democraten.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20