“Rusland is in staat om zich van het wereldwijde web los te koppelen”

Rusland is erin geslaagd om zich tijdens tests van het wereldwijde web los te koppelen. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover de Russische nieuwsplatform RBC bevestigd. De Russische president Vladimir Poetin maakte enkele jaren geleden al duidelijk dat zijn land over een online structuur moest kunnen beschikken die onafhankelijk van de rest van de wereld zou kunnen functioneren.

Tijdens de tests – die van half juni tot half juli werden gehouden – zou zijn gebleken dat de ontkoppeling van de internationale infrastructuur geen nadelige impact op de Russische online activiteiten zou hebben.

Controle

De Russische autoriteiten proberen al langere tijd hun controle op het internet op hun grondgebied te versterken. Daarbij werden online platformen al eerder aan een reeks voorwaarden onderworpen waardoor de Russische overheid zijn greep op de trafieken kon versterken.

Online providers worden onder meer verplicht om technologie te installeren die de marktautoriteiten toelaten hun activiteiten aan een doorgedreven inspectie te onderwerpen. De pogingen die de Russische regering eerder ondernam om een loskoppeling van het wereldwijde internet te forceren, zouden volgens een aantal waarnemers daarentegen echter vooral wisselend succes hebben gehad.

“De nieuwe tests hadden volgens de waarnemers vooral de bedoeling om te bekijken of het RuNet – het onafhankelijke Russische web – optimaal zou kunnen blijven functioneren indien het zou worden geconfronteerd met externe verstoringen, blokkades of andere bedreigingen”, voert RBC aan.

“Volgens de bronnen zijn de tests, hoewel er nog geen officiële evaluatie is gebeurd, op een succesvolle manier afgesloten.” Een publicatie van de definitieve resultaten over de tests zou tegen eind augustus mogen worden verwacht.

Buitenlandse aanvallen

Vladimir Poetin heeft beslist dat elk jaar een test over het onafhankelijke RuNet moet worden georganiseerd. Daarover had hij twee jaar geleden al een nieuwe wet ondertekend. Door de uitbraak van de coronapandemie werd de eerste test vorig jaar echter uitgesteld.

Er zou zijn vastgesteld dat de tests, waaraan onder meer het staatsconcern Rostelecom en de vier grote Russische mobiele telecomoperatoren deelnamen, voor de reguliere internetgebruikers geen overlast veroorzaken.

Experts hebben in het verleden steeds twijfels geuit over het vermogen van Rusland om een technologie te implementeren die het land in staat zou stellen om zich van de rest van het internet te isoleren.

In een reactie op de bekendmaking van de tests voerde het Kremlin aan dat de Russische infrastructuur steeds voorbereid moet zijn om zich tegen buitenlandse aanvallen en cybercriminelen te verdedigen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20