Het Russische parlement keurt omstreden wet goed waardoor Rusland sociale media kan blokkeren

Het Russische parlement heeft verschillende wetsvoorstellen goedgekeurd waarmee het meer controle krijgt over de content die online verschijnt. De nieuwe wetten nemen ook de sociale media, zoals Twitter, in het vizier.

Eén van de wetsvoorstellen biedt Rusland de mogelijkheid om buitenlandse sites te blokkeren die volgens het wetsvoorstel ‘discriminerend’ zijn ten opzichte van Russische media. Een tweede wet zou het mogelijk maken om grote boetes op te leggen aan bedrijven die weigeren verboden berichten en teksten van hun site te halen.

Gevangenisstraf en geldboetes

Een derde wetsvoorstel stelt het land in staat om gevangenisstraffen op te leggen aan mensen die lasterlijke uitspraken doen online of in de media. Een persoon die schuldig wordt bevonden aan laster, kan volgens het persagentschap Reuters tot twee jaar gevangenisstraf krijgen en beboet worden tot 1 miljoen roebel (ongeveer 11.000 euro).

De wetsvoorstellen zijn al goedgekeurd door de Staatsdoema, het Russische parlement. De kans is dan ook bijzonder groot dat ze worden omgezet in wetten. Indien dat gebeurt, zal Rusland websites zoals Youtube, Facebook en Twitter – die een label plaatsen bij berichten gepubliceerd door de Russische staatsmedia – kunnen blokkeren.

Voornamelijk Twitter is een doorn in het oog van Rusland. Het platform is voornamelijk populair bij iedereen die zich kant tegen Kremlin. De oppositieleider Alexei Navalny gebruikt Twitter (en YouTube) om miljoenen Russen te bereiken.

Toen het wetsontwerp om buitenlandse sites te blokkeren vorige maand werd geïntroduceerd heeft Navalny zijn ongenoegen geuit via Twitter. ‘Fantastisch, laat ze het ontwerp maar zo snel mogelijk goedkeuren. Op die manier zal iedere Rus binnenkort gebruikmaken van een VPN’, tweette hij.

Voorbereiding op Biden als president

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch merkt op dat Rusland al enkele middelen in handen heeft om sites aan banden te leggen. ‘Een internetwet uit 2019 stelt Rusland in staat om internetverkeer te traceren, te filteren en om te leiden. Daardoor kan het land in principe bepaalde sites censureren’, klinkt het.

Volgens Alexei Makarkin, adjunct-directeur van het Centrum voor Politieke Technologieën in Moskou, is het geen toeval dat Rusland nu zulke wetsvoorstellen goedkeurt. In een interview met Bloomberg zei hij dat het land vreest dat de Amerikaanse president-elect Joe Biden de Russische oppositie zal steunen eenmaal hij president van de Verenigde Staten is. ‘Rusland wil als het ware zeggen: we zijn er klaar voor’, aldus Makarkin.

Meer