In slechts één op de drie gevallen vergoedt de bank de slachtoffers van onlinefraude

Uit het jaarverslag van Ombudsfin, de ombudsman voor de Belgische financiële sector, blijkt dat de overheidsdienst vorig jaar voor het eerst meer dan 1.000 dossier over onlinefraude heeft behandeld. In slechts één op de drie gevallen waren die bemiddelingen succesvol.

In het nieuws: Ombudsfin heeft vorig jaar 8.371 aanvragen ontvangen, wat een stijging met 7,3 procent is tegenover 2022.

  • 2.260 van die aanvragen werden ontvankelijk verklaard. Dat is een stijging met 3,5 procent in vergelijking met 2022.
  • Van de behandelde dossiers achtte Ombudsfin 909 dossiers gegrond, wat een lichte daling is tegenover het voorgaande jaar. Het percentage van de bemiddelingen die geslaagd zijn, is jammer genoeg ook licht gedaald. 70,2 procent van de klachten van consumenten werd met succes behandeld.

Meer dan 1.000 dossiers over onlinefraude

Details: Voor de eerste keer ooit heeft de ombudsdienst 1.000 dossiers over onlinefraude behandeld.

  • “Zoals in het verleden, betrof de grote meerderheid phishing dossiers (861 ontvankelijke klachten)”, voegt Ombudsfin eraan toe in een persbericht. “149 dossiers betroffen andere soorten oplichting (veilige kluisrekening, vriendschapsfraude, factuurfraude). Aan die cijfers kunnen we ook 59 dossiers over beleggingsfraude toevoegen.”
  • Het valt daarbij op dat in slechts 32,7 procent van de gevallen een akkoord werd bereikt tussen de slachtoffers en hun banken. Dat cijfer spring des te meer in het oog omdat bij de overige dossiers in 94 procent van de gevallen sprake was van een geslaagde bemiddeling.

Duiding: Waarom vergoeden de banken in het merendeel van de gevallen de slachtoffers van onlinefraude niet?

  • Ombudsfin merkt in een gesprek met De Tijd op dat een bank niet tussenbeide moet komen als er sprake is van grote nalatigheid bij de klant. “We stellen vast dat banken het been vaak stijf houden en het begrip ‘grove nalatigheid’ ruim interpreteren”, klinkt het.
  • De ombudsman voegt eraan toe dat het zeker niet altijd de fout van de consument is. Er werd in meerdere dossiers vastgesteld dat de fraudedetectiesystemen van de bank zelf tekortschoten. Daardoor konden criminelen meerdere verrichtingen doen zonder dat de bank die opmerkte. Maar zelfs in die gevallen waren de financiële instellingen zelden bereid om de slachtoffers van onlinefraude te vergoeden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.