‘Europese 5G-ontwikkeling dreigt achterop te raken’

Europa dreigt een achterstand op te lopen in de uitrol van nieuwe 5G-netwerken in vergelijking met de ontwikkelingen in China en de Verenigde Staten. Dat zegt Borje Ekholm, de directeur van het Zweedse telecombedrijf Ericsson, in The Financial Times.

Waar in de Verenigde Staten een paar telecomproviders de markt verdelen en flinke winsten boeken, zijn er in Europa vele tientallen providers actief. Door hun kleinere schaal zouden ze minder winstgevend zijn en daardoor de 5G-investeringen niet kunnen bolwerken. Pogingen om providers samen te voegen, stranden vaak door een gebrek aan Brusselse goedkeuring.

“De partijen die de netwerkinfrastructuur moeten bouwen, verdienen amper geld,” zegt Ekholm tegen de Britse zakenkrant. “Maar uitstel is een dure grap.” Volgens Ericsson loopt Europa hierdoor achter in de uitrol van 5G, terwijl dat wel belangrijk is voor de digitalisering van de economie. Het netwerkbedrijf voorspelt dat het bruto binnenlands product van Europa met 2 procentpunt per jaar zou kunnen stijgen dankzij 5G.

“Zonder 5G zal het bedrijfsleven minder efficiënt en minder competitief zijn. Zonder de infrastructuur is het moeilijk een digitale industrie te ontwikkelen. Dat heeft een grote impact op de winstmogelijkheden en de komst van miljoenen toekomstige banen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20