De Europese Commissie heeft de lidstaten haar elfde sanctiepakket tegen de Russische economie voorgesteld. En voor het eerst raken de maatregelen ook bedrijven van andere landen, met name Chinese ondernemingen. Zij worden ervan beschuldigd de sancties te omzeilen en de Russische oorlogsmachine te bevoorraden.
In het nieuws: De Europese Commissie heeft het elfde sanctiepakket tegen Rusland voorgesteld.
- De EU neemt daarbij 541 bedrijven in het vizier, waarvan er 526 afkomstig zijn uit Rusland. Voorts worden er 8 Chinese en Hongkongse bedrijven getroffen door de sancties.
- Die bedrijven worden ervan beschuldigd de sancties te omzeilen en goederen opnieuw naar Rusland uit te voeren. Twee bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten, twee uit Oezbekistan en één uit Armenië, Syrië en Iran liggen ook onder vuur.
Zoom out: Over welke goederen gaat het?
- Het gaat specifiek over halfgeleiders en geïntegreerde schakelingen, die door het Russische militair-industriële complex worden gebruikt.
- Koelkasten, printers, elektronische rekenmachines en andere producten worden ook genoemd.
- De EU-instellingen hebben geconstateerd dat de invoer van die producten naar China, de Arabische Emiraten, Turkije en Kazachstan voor wederuitvoer naar Rusland toeneemt.
- Het elfde sanctiepakket zou ook een embargo op metalen zoals ijzer en staal of andere verwerkte producten waarvoor metalen worden gebruikt, kunnen bevatten. Voorlopig heeft het sanctiepakket geen betrekking op de diamanthandel met Rusland. Dat zit België en zijn diamanthoofdstad Antwerpen niet lekker. Maar tijdens een bijeenkomst van de G7 van 19 tot 21 mei in Hiroshima (Japan) zal deze kwestie worden besproken, aldus het persagentschap AFP.
Een belangrijk detail: De invloed vanuit de Verenigde Staten.
- Eind april hadden de VS hun Europese bondgenoten al gewaarschuwd voor Russische pogingen om sancties te omzeilen.
- Washington had Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Duitsland gewaarschuwd voor pogingen van Moskou om zijn door sancties aangetaste militair-industriële toeleveringsketens te ” herstellen ” door westerse exportcontroles te omzeilen.
- Volgens een hoge Amerikaanse functionaris kijkt Rusland naar andere landen waartegen zware sancties van kracht zijn, zoals Iran, voor inspiratie over hoe cruciale technologie via de achterdeur kan worden ingevoerd.
En nu? Het elfde pakket wordt niet voor juni verwacht.
- De goedkeuring van het elfde sanctiepakket zal er waarschijnlijk niet komen voor de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU op 22-23 mei.
- Diplomatieke bronnen verwachten dat de nieuwe sancties tegen Rusland en zijn bondgenoten op de volgende top van de lidstaten op 30 juni zal worden aangenomen.
Peking is razend
Oplopende spanningen: Peking is niet te spreken over het nieuwe sanctiepakket tegen Rusland.
- Het duurde niet lang voordat China reageerde op het 155 bladzijden tellende document dat de Europese Commissie heeft opgesteld.
- Indien dergelijke sancties tegen Chinese bedrijven worden aangenomen, zouden “het wederzijds vertrouwen en de samenwerking tussen de EU en China ernstig kunnen worden ondermijnd.”
- “Mondiale verdeeldheid en confrontaties zullen alleen maar toenemen”, waarschuwde Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Peking heeft het al over vergelding: “Dit is zeer gevaarlijk. Wij dringen er bij de EU op aan deze verkeerde weg niet te volgen. Anders zal China harde maatregelen nemen om zijn legitieme en wettelijke belangen te beschermen.”
Opgemerkt: Dit elfde pakket sancties pakt één belangrijk heikel punt niet aan: Russische olie die via derde landen naar het Europese continent wordt vervoerd. De omvang van de Russische oliehandel is sinds de start van de westerse sancties nauwelijks veranderd. Het Russische zwarte goud heeft andere afzetmarkten gevonden, zij het tegen een veel lagere prijs voor Moskou, een magere troost voor de EU.
(ns)