ETB Global wil eind dit jaar starten met bouw demonstratiefabriek duurzaam butadieen

De productie van rubber heeft momenteel een grote ecologische voetafdruk. De Nederlandse startup ETB Global heeft daarvoor echter een duurzaam alternatief ontwikkeld. Al tegen eind dit jaar wil de onderneming op de Chemelot Campus Brightlands in het Nederlandse Geleen beginnen met de bouw van een demonstratiefabriek voor de productie van duurzaam butadieen. Over die plannen en de verdere ambities van het bedrijf had Business AM Radio een gesprek met Ernest Limpers, financieel directeur van ETB Global.

Waarom is dit belangrijk?

De traditionele productieprocessen van de chemische industrie leveren een aanzienlijke bijdrage tot de uitstoot van broeikasgassen. Maar de sector zoekt ook naar oplossingen om alternatieven zonder emissies te ontwikkelen. De startup ETB Global heeft daarbij een gepatenteerd duurzaam productieproces voor butadieen ontwikkeld. Daarmee moeten op een milieuvriendelijke manier verschillende soorten plastic en rubber kunnen worden geproduceerd.


Duurzame variant: Butadieen is een belangrijke grondstof voor de productie van verschillende soorten plastic en rubber en wordt momenteel vervaardigd op basis van aardolie. ETB Global heeft echter een technologie ontwikkeld om dezelfde stof te fabriceren op basis van bio-ethanol, die uit plantenresten wordt vervaardigd.

  • “Het product van ETG Global vormt de duurzamere variant van de normale grondstoffen die bij de aanmaak van plastic en rubber worden gebruikt”, verduidelijkt Ernest Limpers.
    • “Op dit ogenblik kan butadien uitsluitend op basis van nafta worden geproduceerd. Dat is uiteraard een bron met een eindig karakter, die bovendien door de aanmaak van koolstofdioxide tijdens het productieproces bijdraagt aan de opwarming van de aarde.”
    • “Ons product wordt daarentegen op basis van alcohol geproduceerd. We hebben hier te maken met producten en afvalstoffen die van een agrarische activiteit afkomstig zijn en naar alcohol worden omgezet.”
    • “Dat product kan altijd opnieuw worden aangevuld en zal dus nooit met een tekort worden geconfronteerd.”
  • “Op die manier garandeert ETB Global een circulaire productie”, stipt Ernest Limpers nog aan. “Bovendien is ons proces ook veel energiezuiniger dan de productie die op nafta steunt.”
    • “Bij de traditionele productie van één ton butadieen wordt immers ook twee ton koolstofdioxide aangemaakt. Ons productieproces fungeert echter uitstootneutraal.”

Demonstratiefabriek: ETB Global verzamelt op dit ogenblik bij diverse investeerders en instanties de nodige financiële middelen om een daadwerkelijke productie te kunnen opstarten.

  • De technologie, waarop ETB Global tien jaar geleden een patent heeft genomen, heeft in een laboratorium-opstelling al zijn werking al bewezen, maar tegen eind dit jaar wil het bedrijf op de Chemelot Campus Brightlands in het Nederlandse Geleen zijn eerste demonstratiefabriek beginnen te bouwen.
    • “Die installaties moeten over drie jaar operationeel zijn, zegt Ernest Limpers. “Daarna wil ETB Global in Geleen ook zijn eerste echte commerciële fabriek opstarten. Daarmee moet de productie van duurzaam rubber gevoelig kunnen worden opgedreven.”
  • De technologie van ETB Global biedt ook ecologische voordelen. De productie van duurzaam butadieen zorgt immers voor een belangrijke besparing op de uitstoot van koolstofdioxide.
    • Wanneer de productie van ETB Global op kruissnelheid zal zijn gekomen, zou het mogelijk moeten zijn een jaarlijkse besparing te realiseren die overeenkomt met de hoeveelheid koolstofdioxide die door een woud met een oppervlakte van Canada kan worden opgeslagen.
    • “Dat is ook onze uiteindelijke bedoeling”, besluit Ernest Limpers. “Wij streven immers naar een chemie met een duurzamer karakter.”
  • ETB Global wil in zijn demonstratiefabriek in Geleen 100 kilogram bio-butadieen per dag produceren. Met de bouw van de fabriek zou een investering van ongeveer 10 miljoen euro zijn gemoeid.
  • Op dit ogenblik wordt 95 procent van de wereldwijde voorraden butadieen op basis van olie geproduceerd. Dat vertegenwoordigt een volume van ongeveer 15 miljoen ton per jaar. Daarbij wordt echter ook 22,5 miljoen koolstofdioxide geproduceerd.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.