Macron staat voor dilemma: Franse visserijbelangen afwegen tegen oceaanbescherming


Key takeaways

  • Macron moet de Franse visserijbelangen in evenwicht brengen met doelen voor oceaanbescherming.
  • Milieugroeperingen bekritiseren echter de Franse aanpak van beschermde mariene gebieden (MPA’s).
  • Terwijl de Franse president voorstander is van een verbod op diepzeemijnbouw, wordt hij bekritiseerd omdat hij geen vergelijkbare actie onderneemt tegen bodemsleepnetten in Franse wateren.

Terwijl de wereldleiders in Nice bijeenkomen voor een cruciale VN-top over de oceanen, staat Emmanuel Macron voor een complex dilemma. Hij wil de rol van Frankrijk als leider in zeebescherming verstevigen door te pleiten voor ratificatie van het verdrag over de volle zee, maar stuit op tegenstand vanuit de machtige Franse visserijsector.

Vissers en hun familie zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de sleepnetvisserij en stellen dat deze duurzaam kan zijn wanneer het op een verantwoorde manier gebeurt. Ze vrezen dat strenge regels de industrie zullen decimeren, waardoor hun bestaan onder druk komt te staan.

Milieubezwaren

Milieugroeperingen bekritiseren echter de Franse aanpak van beschermde mariene gebieden (MPA’s). Hoewel Frankrijk beweert 33 procent van zijn oceanen te beschermen, staat een grote meerderheid van deze gebieden destructieve vispraktijken toe, zoals sleepnetvisserij.

Wetenschappers en milieuactivisten stellen dat deze praktijk onverenigbaar is met echte beschermingsinspanningen en dringen er bij Macron op aan om strengere maatregelen te nemen. Ze benadrukken de discrepantie tussen de ambities van Frankrijk op het wereldtoneel en zijn binnenlands beleid. Terwijl Macron voorstander is van een verbod op diepzeemijnbouw, wordt hij bekritiseerd omdat hij geen vergelijkbare actie onderneemt tegen bodemsleepnetten in Franse wateren.

De VN-top: een cruciale test voor het Franse beleid

De komende VN-top biedt Macron een cruciale kans om deze zorgen weg te nemen. Hoewel het Élysée heeft gezinspeeld op “belangrijke aankondigingen” met betrekking tot MPA’s, blijven sceptici niet overtuigd. Zij wijzen op de angst van Macron om een machtig electoraat van zich te vervreemden en vragen zich af of zijn acties werkelijk zijn verklaarde inzet voor oceaanbescherming zullen weerspiegelen.

Het debat komt uiteindelijk neer op een botsing tussen economische belangen en milieuoverwegingen. Mevel stelt dat verantwoorde trawlvisserij essentieel is voor het levensonderhoud van generaties vissers. Milieuactivisten stellen daar tegenover dat voor een echt behoud de gezondheid van mariene ecosystemen op de lange termijn belangrijker is dan economische winst op de korte termijn. Macrons beslissingen op de VN-top zullen ingrijpende gevolgen hebben voor zowel de toekomst van de Franse visindustrie als de gezondheid van de Franse oceanen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.