Wereldwijde consumptie plastic voor eenmalig gebruik blijft verder oplopen

Hoewel de sector wereldwijd met een strengere regelgeving wordt geconfronteerd, is de productie van plastic voor eenmalig gebruik, een bron van zware vervuiling, de voorbije drie jaar verder opgelopen. Er werd over die periode een stijging met 6 miljoen ton geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van de Australische filantropische organisatie Minderoo Foundation, die steun biedt aan initiatieven die streven naar positieve veranderingen.

De onderzoekers merken daarbij op dat de fabrikanten van deze producten weinig vooruitgang boeken om het probleem aan te pakken en er ook niet echt in lukken om de recyclage te stimuleren.

Waarom is dit belangrijk?

Plastic voor eenmalig gebruik is uitgegroeid tot een van de grootste bedreigingen voor het wereldwijde leefmilieu, waarbij enorme hoeveelheden afval op stortplaatsen terechtkomen of onbehandeld in rivieren en oceanen worden gedumpt. Het fabricageproces van deze producten vormt bovendien ook een zware bron van broeikasgassen, die een belangrijke pijler vormen van de opwarming van de aarde.

Hoogtepunt nog niet bereikt: “Hoewel er recent een groeivertraging kon worden opgemerkt, is de productie van plastic voor eenmalig gebruik uit nieuwe fossiele brandstoffen nog lang niet op zijn hoogtepunt”, stippen de onderzoekers aan.

  • “Het gebruik van gerecycleerde grondstoffen blijft in het beste geval een marginale activiteit. Men mag zich bovendien geen begoochelingen maken, want de crisis van het plastic afval zal nog aanzienlijk erger worden vooraleer er een concrete daling
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer