Einde van tijdperk: Japan zegt als laatste negatieve rente vaarwel

Einde van tijdperk: Japan zegt als laatste negatieve rente vaarwel
Kazuo Ueda, gouverneur van de Bank of Japan – Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Historisch, zo wordt de eerste renteverhoging door de Japanse centrale bank sinds 2007 genoemd. Vooral omwille van het bredere plaatje: Japan is daarmee het laatste land ter wereld dat afstapt van negatieve rente.

In het nieuws: De Bank of Japan verhoogt voor het eerst sinds 2007 haar beleidsrente. De vork ligt nu tussen 0 en 0,1 procent, tegenover -0,1 procent voorheen. Dat is de eerste positieve rente in 17 jaar.

  • De renteverhoging komt niet onverwacht. Economen speculeren al enige tijd over het einde van de negatieve rente.
  • Japan hield jarenlang vast aan een uiterst expansief monetair beleid om deflatie (dalende prijzen) te vermijden. Maar dat is nu niet meer nodig, omdat het ernaar uitziet dat er geen deflatie, maar inflatie (stijgende prijzen) zal zijn, en wel rond de doelstelling van 2 procent.
  • De directe aanleiding voor de renteverhoging is het recente loonoverleg in Japan, dat de weg vrijmaakt voor relatief grote loonsverhogingen, wat de inflatie zal aanwakkeren.

De context: Japan staat dit jaar in de economische schijnwerpers, mede door enkele historische beursrecords.

Uitgezoomd: De Amerikaanse Fed, de Europese Centrale Bank en de Bank of England stapten al veel eerder af van hun goedkoopgeldbeleid met ultralage en soms negatieve rentes.

  • De Bank of Japan vormde een uitzondering en hield als enige grote centrale bank vast aan negatieve rentetarieven.
  • De andere grote centrale banken zijn intussen al een stap verder en broeden op renteverlagingen. Al is het nog geen uitgemaakte zaak wanneer – wellicht ergens in de loop van dit jaar – de Amerikaanse of Europese rentes weer naar omlaag getrokken worden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.