34 jaar later staat Japan weer in het middelpunt van de belangstelling

Samengevat. Japan, ooit de tweede economische macht vanaf de jaren ’60 en nu de vierde wereldmacht, blijft een belangrijke speler op het gebied van industriële productie, ondanks de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd. De industriële sector, vooral bekend om zijn hoge kwaliteit en high-tech producten, draagt significant bij aan het bbp, maar kampt met demografische en technologische uitdagingen. Ook de Japanse beurs staat opnieuw in de belangstelling. Een verlies van ruim 80% werd vorige week – 34 jaar na zijn laatste recordnotering – opnieuw goedgemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

De positie van Japan als een leidende industriële macht heeft directe gevolgen voor de wereldwijde economie en technologische innovatie. De uitdagingen en strategieën van Japan om zijn industriële sector te behouden en te ontwikkelen, bieden inzichten in hoe geavanceerde economieën kunnen navigeren in een veranderende wereldorde, waarbij demografische trends en de opkomst van digitale giganten centrale thema's zijn.

In het nieuws. Japan's industriële sector, die 20,5% van het bbp in 2021 uitmaakte, wordt gekenmerkt door zijn diversiteit en innovatie. Die is vergelijkbaar met die van Duitsland.

  • De sector is sterk afhankelijk van het keiretsu-systeem. Wat zowel heeft bijgedragen aan de kracht van de Japanse industrie als belemmeringen heeft opgeworpen voor nieuwe ondernemingen.
  • Japanse bedrijven zoals Toyota blijven toonaangevend in traditionele sectoren zoals de automobielindustrie en machinebouw
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer