Japanse beurs sloopt record uit 1989

De beurs van Tokyo heeft er bijna 35 jaar op moeten wachten, maar vandaag is het dan toch gebeurd: de Nikkei-index slot op ruim 39.098 punten af, wat een fractie hoger is dan in december 1989.

In het nieuws: De Nikkei-index klopt zijn 35-jaar oude koersrecord. Het wereldwijde beursenthousiasme rond Nvidia – “Het enige aandeel dat ertoe doet”, zeggen analisten met enige overdrijving – gaf vandaag het laatste duwtje. De Nikkei lijkt op weg naar de volgende pyschologische grens, 40.000 punten, en dat ondanks de recente donderwolken boven de Japanse economie.

Meer achtergrond: De Nikkei zit al maanden in de lift, met dank aan de ultralage rentes van de Japanse centrale bank. Dat feest kan nog even doorgaan, paradoxaal genoeg door de haperende economische groei in Japan. Dat kan de centrale bank immers ervan weerhouden om snel de rentes op te trekken. Het concurrentiële voordeel van aandelen tegenover vastrentende effecten als obligaties blijft op die manier standhouden.

Uitgezoomd: De optimistische stemming rond Japanse aandelen contrasteert met het gekwakkel van Japanse aandelen tussen 1990 en 2020. Het land van de rijzende zon zat decennialang vast in een spiraal van ultralage groei, dalende prijzen en oplopende staatsschuld.

Meer