Analisten: “Bank of Japan moet dringend haar soepel beleid laten varen”

De Bank of Japan (BoJ) staat bekend om haar losse geldbeleid, maar zou daar nu beter vanaf stappen. Dat is wat experten van Deutsche Bank zeggen. Zij voorspellen dat de waarde van de yen niet zal verhogen als de BoJ niet ingrijpt.

De context: De Centrale Bank van Japan voert een beleid met erg lage rentetarieven. De langetermijnrente ligt nu op 1 procent. Het doelrendement voor 10 jaar blijft op 0 procent, maar de BoJ gebruikt nu 1 procent als “doelreferentie”, zei de centrale bank in een verklaring eind oktober. Volgens analisten van Deutsche Bank is dat te weinig om de waarde van de yen naar boven te stuwen.

  • “Om de yen echt significant te versterken, is het nodig dat andere centrale banken een meer dovish beleid volgen, of de Bank of Japan moet daadwerkelijk beginnen af te stappen van kwantitatieve versoepeling en negatieve rentetarieven”, aldus strategist Tim Baker van Deutsche Bank aan zakenzender CNBC.
    • Met een dovish (of duifachtig) beleid wordt een zachtaardige aanpak bedoeld, waarbij intresten laag gehouden worden. Er wordt dan minder belang gehecht aan het laag houden van de inflatie.
  • De BoJ doet al geruime tijd aan kwantitatieve versoepeling of quantitative easing: het laag houden van de rentetarieven door als centrale bank staatsobligaties te kopen. Het koopt elke maand voor 9.000 miljard yen (zo’n 55 miljard euro) aan obligaties.

“De BoJ gaat nogal traag”

Het gevolg: De waarde van de yen zakt tegenover andere wereldmunten.

  • De yen staat nu op een waarde van 148,98 tegenover de dollar, en zal een absoluut dieptepunt in 33 jaar bereiken als de munt nog verder zakt onder een waarde van 151,94 yen ten opzichte van de dollar.
  • De stijgende inflatie zou de BoJ wel eens zuur kunnen opbreken, stelt Baker: “De BoJ doet nu zoveel aan quantitative easing, meer dan de Fed en de ECB ooit gedaan hebben. Maar de BoJ zit achter op de inflatiecurve, ze moeten hun cijfers steeds bijstellen, ze worden steeds verrast. Het lijkt of ze gewoon nogal traag gaan.”
  • De BoJ stelde de inflatie bij: deze bedraagt nu 2,8 procent voor het boekjaar 2023, tegenover 2,5 procent eerder. De voorspellingen voor de boekjaren 2024 en 2025 zijn ook verhoogd.
  • Tegelijk hoopt de centrale bank de inflatie terug te dringen naar de gebruikelijke 2 procent, maar dat lijkt dus lastig te worden.
  • Ondertussen trok de Japanse regering 106 miljard euro extra uit om de inflatie te bestrijden.

Conclusie: Het probleem lijkt niet op te lossen door er extra geld tegenaan te gooien, een beleidswijziging dringt zich op. De vraag is of de BoJ bereid zal zijn om de denkwijze radicaal om te gooien.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.