De Bank of Japan versoepelt haar supergunstige rentebeleid slechts een beetje, ondanks de naar boven bijgestelde inflatie

De Japanse centrale bank heeft een tweedaagse vergadering gehad over haar monetair beleid. Traditioneel staat deze bank bekend om haar zeer toegeeflijke beleid met zeer lage rentetarieven. Maar er werd verwacht dat dit zou veranderen.

In het nieuws: na afloop van de vergadering hebben de leiders van de Bank of Japan (BoJ) aangekondigd dat ze meer flexibiliteit zullen hanteren in hun beleid voor het beheersen van de rendementscurve. De rendementen op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar kunnen nu boven de 1 procent stijgen.

  • In een verklaring verklaarde de Bank of Japan dat het doelrendement voor 10 jaar op 0 procent zou blijven, maar dat het 1 procent als een “referentie” zou hanteren.
  • Dit is een belangrijke economische verandering voor Japan, omdat de BoJ de rentetarieven op het laagste niveau hield door staatsobligaties te kopen, legt de Japan Times uit.
  • Minder dan een jaar geleden kondigde de centrale bank aan dat ze elke maand voor 9.000 miljard yen aan staatsobligaties zou kopen, puur om de rentetarieven laag te houden.
  • Sinds juli was de langetermijnrente op 1 procent vastgesteld, wat een stijging betekent ten opzichte van het vorige plafond van 0,5 procent.

Aanhoudende inflatie

Hoewel dit geen economische aardverschuiving is, verandert de BoJ wel van koers. De bank erkent ook dat haar beleid heeft bijgedragen aan de verzwakking van de yen ten opzichte van de dollar. De Japanse valuta heeft de grens van 150 yen per dollar overschreden, een niveau dat over het algemeen als een economische schok wordt gepercipieerd.

  • De centrale bank hoopt ook de inflatie terug te brengen naar een acceptabel niveau van de gebruikelijke 2 procent, maar dat lijkt moeilijk te worden. 
  • Integendeel, het heeft haar voorspellingen verhoogd, meldt CNBC. Deze voorspellingen bedragen nu 2,8 procent voor het boekjaar 2023, tegenover 2,5 procent eerder. De voorspellingen voor de boekjaren 2024 en 2025 zijn ook verhoogd tot respectievelijk 2,8 procent en 1,7 procent, vergeleken met 1,9 procent en 1,6 procent eerder. 
  • Het is belangrijk om te onthouden dat de BoJ de inflatie berekent zonder rekening te houden met voedselprijzen.

(nd/cv/ddw)

Meer