Een derde van alle gletsjers wereldwijd zal binnenkort verdwenen zijn, waarschuwt UNESCO

Ruim een derde van de gletsjers op werelderfgoedlocaties zal tegen 2050 verdwenen zijn, zo waarschuwt de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO).

Enkele van de beroemdste gletsjers ter wereld, waaronder in de Dolomieten in Italië, de parken Yosemite en Yellowstone in de Verenigde Staten en de Kilimanjaro in Tanzania, zullen volgens een UNESCO-rapport tegen 2050 verdwenen zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. 

Het culturele agentschap van de Verenigde Naties controleerde voor zijn onderzoek ongeveer 18.600 gletsjers in 50 van zijn werelderfgoedgebieden. Volgens het rapport zal zeker een derde van deze gletsjers hoe dan ook verdwijnen, ongeacht de maatregelen die overheden zullen nemen om klimaatverandering tegen te gaan.

De overige tweederde kan nog worden gered, maar alleen als de temperatuur wereldwijd niet meer dan 1,5 graden celsius stijgt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, aldus UNESCO. 

“Dit rapport is een oproep tot actie”, zei Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO, in een verklaring. “Alleen een snelle vermindering van onze CO2-uitstoot kan de gletsjers en de uitzonderlijke biodiversiteit die ervan afhankelijk is, redden”, voegde zij eraan toe.

Jaarlijks 58 miljoen ton ijs

De hoofdauteur van het rapport, Tales Carvalho, vertelde Reuters dat de gletsjers van UNESCO jaarlijks gemiddeld zo’n 58 miljard ton ijs verliezen – gelijk aan het totale jaarlijkse watervolume in Frankrijk en Spanje samen – en bijdragen tot bijna 5 procent van de mondiale waargenomen zeespiegelstijging.

“Als gletsjermeren vollopen, kunnen ze barsten en stroomafwaarts catastrofale overstromingen veroorzaken,” aldus Carvalho. Volgens hem is het smelten van ijs en sneeuw een van de tien grootste bedreigingen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Volgens het rapport zal zeker een derde van deze gletsjers hoe dan ook verdwijnen, ongeacht de maatregelen die overheden zullen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Bron: Sean Gallup/Getty Images

Water wordt schaarser

De smeltende gletsjers hebben niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de mensheid, zei Bruno Oberle, directeur-generaal van de Internationale Unie voor Natuurbehoud.

“Wanneer gletsjers snel smelten, krijgen miljoenen mensen te maken met waterschaarste en een verhoogd risico op natuurrampen zoals overstromingen”, aldus Oberle. “Daarnaast zullen miljoenen anderen ontheemd raken door de daaruit voortvloeiende stijging van de zeespiegel”. 

Volgens Oberle benadrukt de studie de dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en te investeren in duurzame oplossingen.

57 procent massa verloren

Het UNESCO-rapport stelt ook nog dat de laatste overgebleven gletsjers in Afrika naar verwachting tegen 2050 volledig gesmolten zullen zijn, waaronder die van het Kilimanjaro National Park en Mount Kenya. De snelst smeltende ijsmassa’s op de lijst zijn die in het Three Parallel Rivers National Park in de Chinese provincie Yunnan. De gletsjers daar hebben sinds 2000 al meer dan 57 procent van hun massa verloren.

Andere bedreigde gletsjers zijn die in de Italiaanse Dolomieten, de Franse Pyreneeën, het Nationaal Park Los Alerces in Argentinië, het Nationaal Park Huascarán in Peru en Te Wahipounamu in Nieuw-Zeeland.

Meer