Een ander (ge)zicht: hyperrealistische gezichtsmaskers in de Japanse etalages

Nu de coronapandemie zowat een jaar aan de gang is, beginnen Japanse gezichtsmaskerproducenten de humor van de zaak in te zien. Er is dan ook een nieuwigheidje op de markt: een hyperrealistisch gezichtsmasker in 3D

Rood, bruin, geruit of chirurgisch: het gezichtsmasker is uit, lang leve het gezichtsmasker. Bij voorkeur met gezicht van iemand anders. Dat is toch het idee van Shuhei Okawara. Hij vond het idee ‘gewoon leuk’ en zette het dan maar om in een echt masker.

Virus?

Zijn maskers beschermen niet tegen het virus, niet de drager en niet de mensen om hem heen. Maar ze geven je wel de looks van een onbekende Japanse volwassene. Maskerwinkels in Venetië hebben er niets aan.

De maskers komen begin volgens jaar in de etalages te liggen. Ze kosten 900 euro per stuk, maar u moet ze wel nog gaan halen. Ze zijn namelijk enkel te krijgen in zijn winkel in Tokyo, Kamenya Omote. Dat is een populaire accessoirewinkel voor artiesten, of voor wie een gekostumeerd feest organiseert. Al is dat laatste, onder de huidige coronaregels, behoorlijk onwaarschijnlijk.

Westerse gezichten?

Okawara koos zijn model, dat een magere 320 euro kreeg voor de vereeuwiging van zijn gezicht, uit meer dan 100 kandidaten. Die stuurden hun foto op na de projectlancering in oktober. Een artiest heeft er dan enkele maanden over gedaan om het gezicht in 3D uit te werken. De maskers worden namelijk met de 3D-printer gemaakt.

Volgens Okawara is de vraag naar de maskers al erg groot. Dat is niet omdat Japanners de coronamaatregelen ironisch opnemen, maar omdat ze Okawara zijn werk als ware kunst zien. Hij is dan ook van plan om de komende maanden nieuwe gezichten toe te voegen aan zijn collectie. Daar zitten wellicht ook wat Westerse gezichten bij. Kwestie van afwachten, dus.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20