Belgische apothekers verkopen onder dwang gemaakte mondmaskers

Mondmaskers die in een Chinese fabriek worden gemaakt door onderdrukte Oeigoeren, kwamen via een Amerikaanse verdeler ook in ons land terecht. Dat schrijft De Tijd.

De zakenkrant kwam het nieuws op het spoor na een onderzoek in samenwerking met onderzoeksjournalisten uit andere Europese landen en de organisatie OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

In een fabriek van het Chinese bedrijf Hubei Haxin moesten tot eind september 130 Oeigoerse vrouwen mondmaskers maken aan een hongerloon van 1.250 Chinese yuan of 157 euro per maand. Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China en worden daardoor onderdrukt. De vrouwen kunnen in hun afgescheiden slaapplaatsen amper bewegen en worden constant in de gaten gehouden.

McKesson

In Europa worden de mondmaskers van Hubei Haxin aangekocht en verdeeld door het Amerikaanse bedrijf McKesson. Via zijn Belgische dochters Cophana en Belmedis raakten de mondmaskers ook in duizenden Belgische apotheken. McKesson wilde niet dieper ingaan op het concrete geval in een reactie aan De Tijd.

De federale overheidsdienst Economie heeft de maskers van Hubei Haixin getest op hun kwaliteit. ‘En als de maskers op dat vlak aan de Europese regels voldoen, moeten we ze toelaten op de Belgische markt’, klinkt het. Ook in andere Europese landen zijn de maskers verdeeld.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20