E-mails duiken op: kabinet-Jambon vond overlijden in Charleroi ‘een vreemd verhaal’

Uit documenten die VRT NWS kon bemachtigen, blijkt dat het kabinet van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op de hoogte was van het politie-optreden op de luchthaven van Charleroi. Een medewerker bestempelde het als een ‘vreemd verhaal’.

De Slovaak Jozef Chovanec (38) stierf in februari 2018 na een politie-interventie waarbij de man op de luchthaven van Charleroi van het vliegtuig werd gehaald. Hij bonkte met zijn hoofd tegen de tralies van de politiecel, maar het liep pas helemaal fout toen de politie hem met vijf man in bedwang trachtte te houden. Een agente maakte daarbij een Hitlergroet, een andere een dansje.

Chovanec stierf enkele dagen nadien in het ziekenhuis. De beelden lekten vorige week uit, via de krant Het Laatste Nieuws. De familie van Chovanec vermoedde dat de Belgische justitie en politie de zaak in de doofpot wou steken. Donderdag verklaarde huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in de Kamer dat zijn voorganger op de hoogte werd gebracht.

Verslag luchthavenpolitie

Nochtans hadden Jambon en toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aangegeven dat ze niet op de hoogte werden gesteld van het incident. Volgens de openbare omroep klopt dat niet. Op 26 februari 2018 stuurde de luchthavenpolitie een e-mail met een verslag naar een medewerker van Jambon. Wel moet benadrukt worden dat die omschrijving van de feiten niet zo schokkend is als de beelden die vorige week naar buiten kwamen.

In een andere e-mail geeft een medewerker van Jambon aan dat het om ‘een vreemd verhaal’ gaat en er ‘een ontmoeting met de Slovaakse ambassadeur’ gepland staat. Dat onderhoud vindt op 2 maart 2018 plaats, maar minister Jambon was daarbij niet aanwezig. Later, in juli, vindt er nog een overleg plaats, waarvan kabinetschef Joy Donné het verslag krijgt.

Deze vaststellingen geven aan dat Jambon, tegenwoordig Vlaams minister-president, zich op zijn minst te weinig geïnformeerd heeft. Als minister was hij verantwoordelijk voor zijn kabinet en betekent dit dus een blaam voor het bestuurdersimago van Jambon. Volgende week moeten hij en Europol-topvrouw Catherine De Bolle (in 2018 het hoofd van de federale politie) uitleg komen verschaffen in de Kamer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20