De Crem: ‘Jambon al twee jaar op de hoogte van overlijden in Charleroi’

Het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is begin juli 2018 op de hoogte gebracht van het overlijden van Jozef Chovanec in een politiecel in Charleroi. Dat zei zijn opvolger Pieter De Crem (CD&V) woensdag in de Kamer.

Eerder verklaarde onder meer Kamerlid en toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) nochtans dat Jambon en hijzelf niet op de hoogte werden gesteld van het incident.

De Slovaak Jozef Chovanec (38) stierf in februari 2018 na een politie-interventie waarbij de man op de luchthaven van Charleroi van het vliegtuig werd gehaald. Hij bonkte met zijn hoofd tegen de tralies van de politiecel maar het liep pas helemaal fout toen de politie intervenieerde en hem met vijf man in bedwang trachtte te houden. Een agente maakte daarbij een Hitlergroet, een andere een dansje.

Chovanec stierf enkele dagen nadien in het ziekenhuis. De beelden lekten vorige week uit. De familie van Chovanec vermoedde dat de Belgische justitie en politie de zaak in de doofpot wou steken.

Ambassadeur

De Crem werd naar eigen zeggen dinsdag op de hoogte gebracht door minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). Die zei hem dat de Slovaakse ambassadeur op 2 juli 2018 in Brussel is ontvangen door een directeur van de FOD Buitenlandse Zaken. Hij zou daar verklaard hebben dat hij contact had gehad met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over het overlijden van Chovanec, zegt De Crem. Het verslag van dat gesprek is twee dagen later overgemaakt aan de kabinetschef van Jambon, klonk het.

Eerder werd in de entourage van de huidige Vlaams minister-president nochtans ontkend dat hij op de hoogte was van de feiten. ‘Jan Jambon had, tot de berichtgeving van enkele dagen geleden, nooit iets over het incident in Charleroi gehoord’, tweette zijn woordvoerder eind vorige week nog. Ook Kamerlid en toenmalig staatssecretaris Theo Francken verklaarde eerder al dat noch hij, noch Jambon, op de hoogte werden gesteld van de dood van Chovanec.

Persoverzicht

Ook de federale politie was, op het niveau van de protocol-officier, op de hoogte van het overlijden van Chovanec en van de vragen van de Slovaakse ambassadeur, ‘maar niet van de videobeelden’, beschuldigt De Crem. ‘Het incident was ook opgenomen in het persoverzicht van de federale politie. Volgens mij worden persoverzichten door alle betrokken belanghebbenden en leidinggevenden gelezen. Maar wat er aan de top van de politie gebeurd is, weet ik niet.’

De Crem zelf was niet op de hoogte van de gebeurtenissen, benadrukt hij. Hij werd bij zijn aantreden eind 2018 niet geïnformeerd, en dat gebeurde ook niet bij een eerste briefing van de commissaris-generaal van de geïntegreerde politie, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20