Duitsland gaat eerste terminal voor vloeibaar gas bouwen; akkoord met Nederlands gasbedrijf ondertekend

Duitsland gaat in Brunsbüttel, langs de Elbe ten noordwesten van Hamburg, een terminal voor de opslag van vloeibaar aardgas bouwen. Daarover hebben de Duitse financiële groep KfW Bankengruppe en het Nederlandse energiebedrijf Gasunie een akkoord. Brunsbüttel krijgt daarmee de eerste gasterminal van Duitsland.

Robert Habeck, Duits minister voor Energie en Klimaatbescherming, wees daarbij op de belangrijke rol van gas als transitiebrandstof. Hij voegde dat het product de Duitse afhankelijkheid van Russische import zo snel mogelijk kon verminderen. “De Russische oorlog tegen Oekraïne maakt duidelijk dat dergelijke stappen noodzakelijk zijn”, betoogde de minister.

Gashandelaar

De Duitse overheid en Gasunie worden gezamenlijk eigenaar van de nieuwe terminal, die jaarlijks een voorraad van 8 miljard kubieke meter zou kunnen hervergassen. Duitsland voert vanuit Rusland momenteel jaarlijks ongeveer 140 miljard kubieke meter gas in.

“De terminal verhoogt de leveringszekerheid en draagt ​​bij tot een grotere onafhankelijkheid van de import met pijpleidingen”, verduidelijkte Habeck nog. De minister voegde eraan toe gashandelaar Trading Hub Europe al een budget van 1,5 miljard euro te hebben bezorgd om namens Duitsland op de markt vloeibaar gas aan te kopen.

De terminal zal naar verwachting op zijn vroegst over twee jaar in gebruik kunnen worden genomen. Er moeten immers zowel in eigen land als op Europees vlak een aantal formaliteiten worden voldaan vooraleer met de bouw van de terminal zal kunnen worden gestart. Critici merken daarbij op dat die procedures ervoor zullen zorgen dat de terminal nog voor zijn voltooiing overbodig zal zijn. 

De ecologische denktank Deutsche Umwelthilfe voegt eraan toe dat er ook 80 kilometer aan pijpleidingen zullen moeten worden gebouwd. Bovendien wordt opgemerkt dat de locatie in Brunsbüttel wegens de nabijheid van nucleaire faciliteiten bijzonder problematisch is.

Om de bekommernissen van milieuactivisten weg te nemen wordt opgemerkt dat de terminal in de toekomst voor de import van duurzame waterstof-derivaten – zoals ammoniak – geschikt zou kunnen worden gemaakt. 

Uitdagingen

De Duitse kanselier Olaf Scholz had eerder al beloofd de energiebevoorrading van het land minder afhankelijk van import te maken. Daarvoor had hij gewag gemaakt van bijkomende investeringen in hernieuwbare energie, de strategische opslag van steenkool en gas en de heropleving van de plannen voor de bouw van gasterminals.

“De overeenkomst met Gasunie bewijst dan ook dat Duitsland met zijn energieonafhankelijkheid ernstig bezig is”, benadrukte het kabinet van Scholz.

Maar de nieuwe gasleveringen zorgen volgens waarnemers ook zelf voor een aantal uitdagingen. Veel leveringen zouden immers afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. Die voorraden worden vaak gewonnen door fracking, een destructieve chemische boormethode die bijzonder vervuilend wordt genoemd en die in Duitsland verboden is.

Gas uit het Midden-Oosten is anderzijds meestal afkomstig uit Qatar, een land dat op het gebied van mensenrechten een bijzonder slechte faam heeft en op weinig begrip in de Duitse publieke opinie kan rekenen.
(fjc)

Meer