Duitse regering in de clinch over recht op thuiswerk

Duitse regering in de clinch over recht op thuiswerk
Isopix

Het recht op thuiswerk voor Duitse werknemers dat de Duitse minister van Arbeid voor ogen heeft, valt op een koude steen bij coalitiepartner CDU-CSU, van bondskanselier Angela Merkel. Zij vrezen voor te veel administratieve lasten voor bedrijven.

Met veel bombarie kondigde minister van Arbeid Hubertus Heil vorige week in de Britse zakenkrant Financial Times aan dat hij werkt aan een wetsontwerp, waarbij Duitse werknemers het recht krijgen om van thuis uit te werken. Concreet zou dat minstens 24 dagen per jaar moeten kunnen.

Ook vindt hij het belangrijk dat er een duidelijke scheidingslijn bestaat tussen het persoonlijke en professionele leven. ‘Niemand mag worden gedwongen om de klok rond beschikbaar te zijn voor de werkgever. Niet thuis, maar ook niet op het kantoor’, zei Heil eerder in de Duitse pers. 

Telewerk norm

Het wetsvoorstel van de Duitse sociaaldemocraten komt er uiteraard niet toevallig. Door de coronacrisis is telewerken in verschillende Europese landen, waaronder het onze, de norm geworden. Veel overheden springen daarom op de kar om er mee voor te zorgen dat ze het welzijn van werknemers kunnen reguleren wanneer die niet op kantoor zijn.

Hoewel een enquête aantoont dat twee derde van Duitse werknemers zich kan vinden in het idee, stoot het wetsvoorstel op verzet van de CDU en de CSU. De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel zien dat niet zitten, omdat de wet op thuiswerken tot extra administratie en papieren rompslomp zou leiden.

Overuren vermijden

Ook een extra regel van de sociaaldemocraten beroert de gemoederen. Het wetsvoorstel vraagt namelijk dat de werkgevers de mogelijkheid geven aan hun personeelsleden om hun gepresteerde uren bij te houden. Zo kunnen ze vermijden dat ze te veel overuren doen. Maar dat vormt een extra belasting voor ondernemers in deze coronatijden, menen politici uit de fractie van CDU en CSU.

SPD-partijgenoot én Duits minister van Milieu Svenja Schulze schaart zich achter het idee van de minister van Arbeid. Ze wijst op de voordelen voor het klimaat, zoals minder vervuilende files omdat er minder gereisd wordt. Het is een stap naar meer milieubescherming, stelde Schulze tegen Duitse media. Volgens schattingen zou het beroepsverkeer met 8 procent dalen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00