Somers wil van thuiswerken de norm maken voor Vlaamse ambtenaren

Als minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) doorzet met zijn plannen, dan zou het kunnen dat thuiswerk de norm wordt voor alle Vlaamse ambtenaren. Dat zegt hij in de krant De Morgen.

Waarover gaat het? De lockdown heeft het één en het ander in beweging gezet. Waar regelmatig thuiswerken vroeger nog een relatief uitzonderlijk fenomeen was, hebben heel wat bedrijven noodgedwongen kennisgemaakt met het systeem. Ook de Vlaamse overheid zette zijn ambtenaren verplicht thuis aan het werk. En dat mag zo blijven, als het van bevoegd Vlaams minister Bart Somers afhangt.

Het nieuws? ‘Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn. Het zijn de prestaties de tellen’, zegt hij in De Morgen. ‘Hier ligt een kans voor de Vlaamse overheid om een voorloper te zijn.’ Somers werkt nu aan een nieuwe rondzendbrief met richtlijnen rond thuiswerken. Ambtenaren zullen kunnen kiezen om ’thuis’ hun basislocatie te maken. Gemiddeld zou iedereen gemiddeld tussen de één en drie dagen thuiswerken.

De details? Somers zwaait met een enquête die vorige week afgenomen werd bij zo’n 7.000 Vlaamse thuiswerkende ambtenaren. 71 procent van de ondervraagden stelt dat werk en privé goed gecombineerd worden. 85 procent van de respondenten zegt dat het in het algemeen goed met hen gaat. Somers haalt aan dat thuiswerkers vaak efficiënter en beter gefocust zijn. Bovendien kan Vlaanderen zo besparen op kantoorruimte.

De reacties?

  • ‘Thuiswerken is niet altijd en overal zaligmakend. Zeker bij creatieve processen is het belangrijk dat er menselijke interactie is’, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis, die pleit voor ‘activity based’ werken. Daarbij kiest de werknemer een werkplaats in functie van de taken die afgewerkt moeten worden.
  • ‘Wie veel thuiswerkt, mist kansen om promotie te maken, bouwt niet aan zijn netwerk en leert minder bij door minder feedback’, haalt arbeidsmarktprofessor Stijn Baert als bezorgdheden aan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20