De beurzen kleuren sinds de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens de Jackson Hole-conferentie rood. Hij waarschuwde toen dat er niet snel een einde zal komen aan de forse renteverhogingen. Kristina Hooper, hoofdstrateeg bij het investeringsbedrijf Invesco, is ervan overtuigd dat de Fed de komende maanden alsnog minder hard aan de handrem zal trekken.
“De hogere rentevoeten, groeivertragingen en de zwakkere arbeidsmarkt (als gevolg van het verstrakkende geldbeleid red.) zullen de gezinnen en bedrijven nog even pijn doen”, zo klonk de onheilspellende boodschap van Powell tijdens de Jackson Hole-conferentie. “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden. Prijsstabiliteit is de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve en vormt het fundament van onze economie.”
Beurzen duiken in het rood
De woorden van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank waren voldoende om abrupt een einde te brengen aan de herstelbeweging die de beurzen medio juni hadden ingezet. Sinds vorige week vrijdag verloor de S&P500 5,85 procent en dook de Dow Jones 5,3 procent in de min. De Nasdaq moest gedurende die periode 6,5 procent prijsgeven.
“We zijn binnen de Federal Reserve allemaal vastberaden om de inflatie naar beneden te krijgen. En ik denk dat de markten dat verkeerd begrepen hebben. Nu lijken ze dus te begrijpen dat we ons engagement om de inflatie weer richting 2 procent te krijgen ernstig nemen”, reageerde Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve Bank in Minneapolis, in een podcast van het persagentschap Bloomberg.
Toch is nog niet iedereen ervan overtuigd dat de ene forse renteverhoging de andere zal opvolgen in het najaar. Hooper haalt in een interview met MarketWatch drie redenen aan waarom ze denkt dat de Fed de handrem (lichtjes) zal lossen.
1. De economie is aan het afkoelen
“De Amerikaanse vraag is duidelijk aan het afnemen”, merkt Hooper op. Zij verwijst daarbij naar de economische groeicijfers. Gedurende de eerste twee kwartalen van dit jaar was er immers sprake van een economische krimp in de VS. “Dat is de technische definitie van een recessie, maar ik ben er mij van bewust dat niet iedereen ervan overtuigd is dat daar nu sprake is. Maar er is duidelijk een afzwakking aan de gang”, verduidelijkt ze.
Hooper haalt de PMI-indicatoren aan. “Die zijn ver van optimaal”, merkt ze op. De voorlopige PMI-cijfers tonen aan dat zowel de Amerikaanse industrie als de dienstensector onder de verwachtingen presteerde in augustus. Het cijfer in de dienstensector is bijvoorbeeld gezakt met 3 punten tot 44,1 punten. Alles onder 50 punten wijst op een krimp in de activiteit.
“We mogen niet vergeten dat de Federal Reserve een dubbel mandaat heeft. In de eerste plaats moet die de inflatie bestrijden, maar de toezichthouder moet ook aandacht hebben voor de gezondheid van de economie”, aldus Hooper. Powell heeft tijdens zijn speech in Jackson weliswaar aangegeven dat inflatie bestrijden (op dit moment) belangrijker is dan de economische groei.
2. Inflatieverwachtingen
De inflatieverwachting is misschien wel nog belangrijker dan het inflatiecijfer zelf. Consumenten en producenten passen namelijk hun gedrag aan aan die verwachtingen. Als ze bijvoorbeeld denken dat de inflatie zal toenemen, zullen ze daarmee rekening houden bij de loononderhandelingen en de prijszetting. Voorts zullen consumenten sneller geld spenderen als ze verwachten dat de prijzen verder de hoogte zullen inschieten. Dat kan dus de inflatie een extra boost geven. Het is als het ware een “self fulfilling prophecy.”
“De inflatieverwachtingen gaan hoe dan ook de goede richting uit”, aldus Hooper. Uit cijfers van de Universiteit van Michigan blijkt dat de inflatieverwachting voor het komende jaar uitkomt op 5 procent, tegenover 5,2 procent bij een vorige bevraging.
Op lange termijn zien we weliswaar een (lichte) stijging van de inflatieverwachting. Zo verwachten de consumenten een prijsstijging van 3 procent in de komende vijf tot tien jaar. Bij een vorige bevraging was dat 2,9 procent. Ter herinnering: de Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. De inflatieverwachtingen liggen dus boven die doelstelling. We twijfelen dan ook of de huidige verwachtingen de Fed zullen aanzetten om het geweer van schouder te veranderen.
3. Inflatiepiek nadert
Hooper denkt dat de inflatiepiek nadert. “De inflatiedruk lijkt op bepaalde fronten te verdwijnen. Ik denk bijvoorbeeld aan de bevoorradingsketens. De global supply chain pressure index (GSCPI) gaat de goede richting uit”, klinkt het.
Ze verwacht ook dat de arbeidsmarkt zal afkoelen, maar uit de cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid eerder deze week heeft gepubliceerd blijkt dat het aantal vacatures in juli lichtjes is gestegen. In juli kwam het aantal openstaande vacatures uit op zo’n 11,2 miljoen. In juni waren dat er 11,0 miljoen. Dus die stelling van Cooper moeten we toch met een korrel zout nemen.
(as)