Dow Jones verliest 445 punten nu contouren van diepe globale recessie zich aftekenen

De Amerikaanse aandelenbeurs Dow Jones sluit woensdag 445 punten lager, een verlies van 1,8 procent. Volgens beleggers tekenen zich wel degelijk de contouren af van een diepe globale recessie. Ook de S&P 500 (-2,2 procent) en de Nasdaq (-1,44 procent) moeten terrein prijsgeven.

Financiële aandelen krijgen rake klappen nu banken miljarden opzij zetten voor verliezen die dreigen op leningen. Olie noteert op zijn laagste niveau in twintig jaar, nadat de vraag in de VS instort. 

Eerder op de dag raakte bekend dat de retailverkopen in maart met 8,7 procent daalden. Dat is de grootste daling sinds de cijfers in 1992 worden bijgehouden. Velen vrezen dat het maar om de voorbode van groter onheil gaat. ‘Als dit de norm wordt, weerspiegelt die weinig meer dan de totale sluiting van de economie’, aldus analisten. De consument geeft duidelijk geen geld meer uit in een economie die al decennialang op de consumentenuitgaven steunt.

Een vat ruwe olie kost nog 20,2 dollar nadat tijdens de dag lang geflirt werd met de onderkant van die grens.  Ook goud moet inleveren en kost nog 1.745 dollar per ounce (-1,35 procent). De euro moet een half procentpunt inleveren tot 1,09 Amerikaanse dollar. Het vertrouwen in de Amerikaanse ‘greenback’ en de gelddrukpers blijft groot zolang er geen geloofwaardige alternatieven zijn. De bitcoin kost woensdagavond 6.759 dollar, een verlies van 2,4 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20