Dogecoin-medeoprichter: “Crypto is een hyperkapitalistisch wereldje dat wordt gecontroleerd door een machtig kartel van rijke figuren”

Jackson Palmer, medebedenker van mememunt Dogecoin, liet zich gisteren opmerken op Twitter met een harde donderpreek over de crypto-industrie.

Waarom is dit belangrijk?

Zijn cryptomunten echt zo gedecentraliseerd als wordt beweerd? Volgens een van de bedenkers van één van de grootste cryptomunten niet. 

“Ik krijg vaak de vraag of ik zal ’terugkeren naar crypto’ of weer zal beginnen met het regelmatig delen van mijn gedachten over het onderwerp. Mijn antwoord is een volmondig ‘nee,'” tweette Palmer gisteren.

In zijn Twitter-thread bekritiseerde Palmer vervolgens vooral de machthebbers in de cryptowereld: “Crypto wordt gecontroleerd door een machtig kartel van rijke figuren” die “geëvolueerd zijn om veel van dezelfde instellingen te incorporeren die gebonden zijn aan het bestaande gecentraliseerde financiële systeem dat ze zogenaamd proberen te vervangen.”

https://twitter.com/ummjackson/status/1415353987503583236?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1415353987503583236%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2021%2F07%2F14%2Fdogecoin-co-creator-jackson-palmer-criticizes-the-crypto-industry.html

Palmer bekritiseerde ook de manier waarop crypto wordt gedeeld en op de markt wordt gebracht. Zo beweerde hij in een andere tweet dat “de crypto-industrie gebruik maakt van een netwerk van duistere zakelijke connecties, gekochte influencers en pay-for-play mediakanalen (…), ontworpen om nieuw geld te onttrekken aan (…) financieel wanhopige en naïeve mensen.”

Palmer geeft toe dat dit type “financiële uitbuiting” al bestond vóór cryptovaluta’s, maar zegt dat hij nog steeds gelooft dat de crypto-industrie “gewone” mensen kwetst die zich erbij aansluiten. Hij gelooft ook dat het vatbaar is voor fraude.

“Elitair en niet-inclusief”

Voorstanders van cryptomunten zien het anders. Bitcoin bijvoorbeeld, de grootste cryptomunt naar marktwaarde, is gemaakt om een gedecentraliseerd, peer-to-peer financieel systeem te zijn. Het wordt door zijn houders onder meer gezien als een indekking tegen inflatie.

In een reactie op Palmers thread, tweette Markus, de andere co-creator van Dogecoin, dat Palmers “punten over het algemeen geldig zijn.”

“Er zijn een heleboel verschrikkelijke mensen die betrokken zijn bij de crypto-industrie, en ik begrijp volledig waarom hij zich er negatief over zou voelen,” schreef Markus. “Ik begrijp zijn perspectief en we zagen allebei vooral de negatieve kant van dit alles,” zei hij in een andere tweet.

Markus is veel actiever geweest op sociale media, ondanks dat hij momenteel niet betrokken is bij de ontwikkeling van Dogecoin.

“De cryptogemeenschap kan behoorlijk elitair en niet erg inclusief zijn, en we wilden een gemeenschap maken die leuker, luchtiger en inclusiever was,” vertelde hij eerder aan CNBC

Grap

In 2013 creëerden Palmer en Billy Markus Dogecoin als een grap gebaseerd op de “Doge”-meme, die een Shiba-hond afbeeldt. Markus en Palmer hadden niet de intentie om Dogecoin een serieuze onderneming te laten worden.

Maar de munt heeft dit jaar een hoge vlucht genomen en is momenteel een van de top 10 cryptomunten in marktwaarde. Eerder dit jaar bereikte de munt een recordhoogte van bijna 74 cent. Ondanks de recente stijging in populariteit, hebben Markus en Palmer niet geprofiteerd, omdat ze beiden hun munten verkochten voor de razendsnelle stijging.

(bzg)

Lees ook: 1 reden waarom de koers van Dogecoin explosief kan stijgen en 3 redenen waarom de cryptomunt in het stof kan bijten

Meer