Dit zijn de 10 waardevolste unicorns ter wereld

China en de VS domineren een nieuwe ranglijst van belangrijkste ‘unicorns’ of ‘eenhoorns’, jonge en niet-beursgenoteerde techbedrijven met een waardering boven 1 miljard dollar.

Het onderzoeksbureau Hurun uit het Chinese Shanghai publiceerde dinsdag voor de tweede keer zijn jaarlijkse Global Unicorn Index. De opgelijste bedrijven zijn allemaal opgericht na 2000 en nog in private handen. Volgens de studie zijn er 586 unicorns wereldwijd, bijna 100 meer dan een jaar eerder. Liefst acht op de tien komt uit in de VS (233 unicorns) of China (227).

Europa speelt maar een bijrol. Er figureren geen Belgische bedrijven in de lijst, hoewel databedrijf Collibra en hostinggroep team.blue (onder meer Combell, opgericht in 1999) soms wel tot de unicorns gerekend worden. Dit zijn volgens Hurun de tien waardevolste unicorns, op basis van hun waardering einde maart. Ze komen allemaal uit de VS of China.

10. Palantir (26 miljard dollar, VS)

Omdat Palantir data analyseert voor inlichtingen- en politiediensten, hangt er steeds een waas van geheimzinnigheid rond het bedrijf. Palantir is mede gesticht door Silicon Valley-legende Peter Thiel, co-oprichter van Paypal en vroege investeerder in Facebook. Wellicht verdwijnt het databedrijf binnenkort uit de unicornlijstjes, want Palantir bevestigde onlangs dat het naar de beurs trekt.

9. Cainiao (27 miljard dollar, China)

Op de luchthaven van Luik kennen ze Cainiao goed, want de logistieke arm van e-commercegigant Alibaba is een strategische partner. Alibaba pompte vorig jaar als meerderheidsaandeelhouder nog eens 3,3 miljard dollar extra in Cainiao, dat bij die operatie een waardering van 27 miljard dollar opgekleefd kreeg.

8. Kuaishou (28 miljard dollar, China)

De Chinese app Kuaishou is een dienst voor korte video’s en in eigen land een concurrent voor TikTok. Kuaishou telt 200 miljoen dagelijkse gebruikers en werd bij de recentste investering van 2 miljard dollar door internetreus Tencent (WeChat) gewaardeerd op 28 miljard dollar.

7. Airbnb (35 miljard dollar, VS)

Omdat Airbnb intussen een ‘household name’ is wereldwijd, wordt snel vergeten dat het verhuurplatform pas opgericht werd in 2008. Tot voor de coronacrisis werd de waarde van het bedrijf op 35 miljard dollar ingeschat. Maar bij de recentste ophaling van vers kapitaal in april bij grote investeringsfirma’s, zou de interne waardering gezakt zijn naar circa 26 miljard dollar. Airbnb kondigde vorig jaar aan naar de beurs te willen trekken, maar wacht op het goede moment.

6. Stripe (36 miljard dollar, VS)

Stripe, opgericht door de Ierse broers John en Patrick Collison, is de snelste stijger op de ranglijst. De verwerker van elektronische betalingen heeft topklanten als Amazon, Google, Facebook, Apple en Uber. Het fintechbedrijf werd bij een kapitaaloperatie eerder dit jaar gewaardeerd op 36 miljard dollar, of bijna 13 miljard dollar meer dan begin 2019.

5. SpaceX (36 miljard dollar, VS)

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Teslabaas Elon Musk werd bij een kapitaalronde in februari op 36 miljard dollar gewaardeerd. De verwachtingen over de toekomstige inkomstenstromen zijn hooggespannen na de pas afgelopen succesvolle ruimtemissie, die als een mijlpaal gezien wordt voor de commerciële luchtvaart.

4. Lufax (38 miljard dollar, China)

Lufax, dat gelieerd is aan de Chinese verzekeraar Ping An, begon in 2011 als online marktplatform voor peer-to-peer (P2P)-leningen, maar richtte zich de voorbije jaren vooral op vermogensbeheer en kredietverlening, via de website lu.com. Recentelijk lekte uit dat het bedrijf uit Shanghai een beursnotering in de VS zou ambiëren. De recentste waardering, 38 miljard dollar, dateert van 2018.

3. Didi (55 miljard dollar, China)

De taxi-app Didi Chuxing, opgericht in 2012, is in eigen land de uitdager van het beursgenoteerde Baidu. Didi lanceerde recentelijk een experiment met zelfrijdende taxi’s in Shanghai. Het bedrijf, dat vaak vergeleken wordt met het Amerikaanse Uber, wil zich ontwikkelen als aanbieder van een brede waaier aan mobiliteitsdiensten en telt naar eigen zeggen 550 miljoen gebruikers in Azië, Australië en Latijns-Amerika. Uber is overigens een grote aandeelhouder van Didi. Sinds het uitbreken van de coronacrisis, rijzen er wel twijfels of Didi nog 55 miljard dollar waard is, zoals in 2017 door investeerders ingeschat werd.

2. ByteDance (80 miljard dollar, China)

De voorbije dagen waren alle ogen in techland gericht op de jongerenapp TikTok. De Amerikaanse tak wordt mogelijk overgenomen door Microsoft. Als die deal doorgaat, wordt het uitkijken naar welk bedrag Microsoft bereid is op tafel te leggen. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok en ook het nieuwsplatform Toutiao, is amper acht jaar oud, maar werd bij een kapitaalronde in maart op een indrukwekkende 80 miljard dollar gewaardeerd, wat uiteraard veel te maken heeft met het megasucces van TikTok. Recentere schattingen zien ByteDance boven de horde van 100 miljard dollar waarde springen.

1. Ant Financial (150 miljard dollar, China)

Alipay – Isopix

De waardevolste unicorn, komt net als de nummers twee tot vier, uit China: Ant Financial, het betaalbedrijf dat in 2014 uit e-commercereus Alibaba ontstond en vooral bekend is van de dienst Alipay. De recentste private kapitaalronde waardeerde Ant op 150 miljard dollar. Ook Ant Financial loopt zich warm voor de beurs. Het bedrijf maakte vorige maand bekend een notering in Hong Kong én op de techbeurs van Shanghai te ambiëren. Bij de beursgang zal Ant mogelijk rond 200 miljard dollar gewaardeerd worden.

Meer