Belgisch databedrijf is na nieuwe kapitaalronde 2 miljard waard

Het Belgische databedrijf Collibra heeft weinig last van de coronacrisis. Met hun jongste kapitaalronde halen de Brusselaars 112,5 miljoen dollar op. Dat brengt de totale waarde van het bedrijf op 2,3 miljard dollar.

Dat meldt de unicorn, een start-up van meer dan 1 miljard dollar, in een persbericht.

Collibra krijgt het geld van zijn huidige aandeelhouders, waaronder de Silicon Valley-investeerder Iconiq Capital, die banden heeft met Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Er komt één nieuwe investeerder aan boord: Durable Partners. Dat fonds werd opgericht door Henry Ellebogen, die tot voor kort investeringsmanager was bij T. Rowe Price, een grote Amerikaanse vermogensbeheerder.

De kapitaalronde is geen rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Naar eigen zeggen was de ronde al gestart in januari, voor de hele crisis losbarstte. Maar het geld komt nu wel van pas. ‘Als het economisch moeilijk gaat, komen de bedrijven met veel cash het sterkst uit de crisis’, zegt CEO Felix Van De Maele in De Tijd.

Bankencrisis

Het coronavirus kan trouwens een mooie kans zijn voor Collibra. Het bedrijf specialiseert zich in het beheer van datastromen en data zijn essentieel in de zoektocht naar een geneesmiddel tegen Covid-19.

Collibra ontstond in 2008 als spin-off van de VUB. Het brak snel door in de nasleep van de bankencrisis. Door de extra regelgeving en administratie die banken daardoor kregen opgelegd, kon de dataspecialist meteen grote Wall Street-namen als klant strikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20