Digitale reclame stoot traditionele advertentie van de troon

De wereldwijd reclamesector zal dit jaar een opmerkelijke mijlpaal passeren. Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen digitale kanalen meer dan de helft van de wereldwijde reclamebestedingen vertegenwoordigen.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Zenith Media. De volgende jaren verwachten de onderzoekers een verdere groei.

De onderzoekers merken verder op dat de totale reclamesector dit jaar onder invloed van de reclamecrisis een inkrimping met 9,1 procent zal kunnen. Dat benadert de daling in bestedingen die elf jaar geleden, na de uitbraak van de financiële crisis, was opgetekend.

Toen was een achteruitgang met 9,5 procent gemeld. Zenith Media zegt voor de reclamesector volgend jaar wel opnieuw een licht herstel te verwachten.

Coronacrisis

‘De coronacrisis heeft veel consumenten – onder meer door lockdowns — aangezet of gedwongen digitale opties te kiezen,’ aldus Zenith. ‘Dat heeft tevens zijn impact op de reclamesector gehad. Ook daar hebben online projecten bij de marketeers meer ruimte gekregen.’

‘Een belangrijk gedeelte van dat veroverd gebied zal wellicht ook niet meer opnieuw worden prijsgegeven. De digitale reclamesector zal dan ook zijn opwaartse trend blijven doorzetten. Over twee jaar zal het aandeel van de digitale kanalen in de wereldwijde reclamesector wellicht tot 55 procent zijn opgelopen.’

De bioscoop zal dit jaar volgens Zenith de zwaarste gevolgen van de corornacrisis ervaren. In die sector zouden de reclamebestedingen dit jaar met 51 procent dalen. Ook de buitenreclame zal volgens het rapport met een terugval van 25 procent rekening moeten houden, terwijl een grote meerderheid van de marketers voor die sector dit jaar minstens even grote of hogere budgetten hadden voorzien.

‘Bij kranten en tijdschriften moet een daling van respectievelijk 21 procent en 20 procent worden verwacht,’ aldus nog Zenith. ‘Radio en televisie – die met een inkrimping van respectievelijk 12 procent en 11 procent rekening moeten houden – blijven van de traditionele mediasector nog het meest gespaard.’

Evenementen

Zenith Media merkt anderzijds op dat de wereldwijde reclamesector volgend jaar wellicht opnieuw een herstel van 5,8 procent in het vooruitzicht zal kunnen stellen.

Er kan immers gerekend worden op de Olympische Zomerspelen en het Europees voetbalkampioenschap, twee grote sportevenementen die dit jaar door de uitbraak van de coronacrisis moesten worden uitgesteld.

‘De bioscoopsector mag zich daarbij aan een groei met 65 procent verwachten, gevolgd door buitenreclame met een stijging met 16 procent.,’ aldus de voorspellingen. ‘Bij televisie en radio zal de groei beperkt blijven tot respectievelijk 2 procent en 1 procent.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20