Diamantbergen groeien door coronacrisis

De ruwe diamanthandel blijft op een schitterende berg zitten. Er liggen voor ettelijke miljarden edelstenen klaar voor verkoop, maar de voorzichtige klanten zijn angstig door de crisis.

De grote diamantraffinaderijen hebben voor ongeveer 3,1 miljard euro aan diamanten in opslag liggen. Die overstock zal wellicht nog even blijven liggen, naar schatting tot een waarde van 4 miljard, weet nieuwssite Bloomberg.

Kelderende vraag

De Beers, zeg maar de referentie in de diamanthandel, verkocht slechts voor 35 miljoen dollar aan de schitterende stenen in mei van dit jaar. Dat is een tiende van wat er vorig jaar in dezelfde maand werd verkocht.

De reden is niet ver te zoeken. De lockdown sloot meteen ook een groot stuk van de drukstbezochte juweliers ter wereld. Er konden geen diamanten meer naar de particulieren, dus bleef de voorraad in de winkels stabiel. Ook in de slijperijen lag het werk stil, in India bijvoorbeeld. Daar moest het hele land thuisblijven.

Dat wil zeggen dat de prijs daalt. De veilinghuizen in Antwerpen zouden een kwart minder verkopen. Bij de grote spelers gaat die redenering nog niet op. De Beers en Alrosa, dat is de Russische tegenhanger van De Beers, verlagen hun prijzen nog niet.

De Beers

Toch ziet het ernaar uit dat de prijs van diamant ook bij de groothandelaar zal dalen. Volgens Business Insider heeft BlueRock Diamonds, dat zijn Britse diamantenproducenten, deze week voor 620.000 euro aan diamanten verkocht. Dat is een daling van 15 procent dan normaal voor die hoeveelheid.

De prijsdalingen in de diamantsector zijn volgens Bloomberg dan weer te vergelijken met die in de tijd van de kredietcrisis in 2008. Dat wil niet zeggen dat de productie van diamant helemaal stilligt. De diamantbergen groeien verder aan in afwachting van een heropleving.

Meer