Democratische ‘Blue wave’ blijkt een luchtspiegeling

De Amerikaanse verkiezingen hebben niet de ‘blue wave’ opgeleverd die door de media en de peilingbureaus was voorspeld. 

Al vroeg op de avond werd duidelijk dat Florida naar Trump zou gaan. Trump haalt er, met 98 procent van de stemmen geteld, 3,5 procent meer stemmen dan in 2016. De herpositionering van de Latino-stem lijkt de rode draad doorheen deze verkiezingen.

Die trend heeft zich herhaald in alle staten die op het spel stonden en die Trump alleszins moest winnen om zijn kansen op het Witte Huis gaaf te houden. Texas, Georgia, North Carolina, Ohio… alle stonden snel en overtuigend in de kolom van Biden, tot de ‘early votes’ opgebruikt waren en de stemmen werden geteld die vandaag werden uitgebracht. Trump bouwde een overtuigende voorsprong uit in alle vier.

Rond 5 uur ’s ochtends Belgische tijd was de verkiezingskaart een kopie van 2016, waarbij geen enkele staat was ‘geflipt’. Vanwege de pandemie verloopt het tellen van de stemmen trager en anders dan normaal, maar de door de media aangekondigde ‘blue wave’ blijkt een luchtspiegeling.

Pas in volgende dagen einduitslag

Enig goed nieuws voor Biden kwam pas rond halfzes Belgische tijd toen hij Arizona binnenhaalde, een staat die in 2016 nog met 3 procent door Trump was gewonnen.

Het ziet ernaar uit dat de einduitslag pas in de volgende dagen bekend zal worden, wanneer alle stemmen in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin geteld zijn. Zowel in Michigan als Wisconsin lijkt de eindoverwinning richting Trump te gaan. 

Nieuwe blamage voor peilingbureaus en media

Ondertussen rijst vooral de vraag wat de media en de peilingbureaus hebben geleerd van het debacle van 4 jaar geleden. Niet veel blijkt, want net als toen lijken ze op weg naar een nieuwe blamage.

De kans dat de winnaar dinsdagavond Amerikaanse tijd nog bekend zal zijn, slinkt met de minuut. Beide kandidaten behouden een kans op het Witte Huis, maar het momentum is duidelijk met Trump.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20